Paardencoaching ervaren: liefdevolle vastberadenheid

Ik kreeg de bijzondere gelegenheid om met het paar Change van collega Barend kennis te maken. Om te ervaren hoe deze werkvorm, Paardencoaching met hulp van een het paard Change, in zijn werk gaat. Ik was er benieuwd naar. Barend ontving me op de naar heerlijke mest riekende boerderij. Direct was ik terug in mijn jeugdherinnering, van vakanties in Zeeland. Heerlijk. Een vrachtwagen van de lokale 'Shitgroup' vervoerde de plaatselijke waar van A naar B en Barend schonk een kopje thee uit zijn meegebrachte thermoskan. Eerst de voorbereiding.

De regels van paardencoaching

De regels van Paardencoaching werden me bijgebracht. Het ging over veiligheid, vertrouwen, respect voor het dier en de andere dieren. Serious business, zo werd me duidelijk. Een paard weegt ruim 600 kilo, dus daar valt niet mee te sarren. De vraag die ik centraal stelde was 'Wat moet ik doen en wat moet ik laten bij de groei van TalentFirst'. Ik was benieuwd wat het paard me daarover te leren had. We stapten de wei in, waar paarden uitgebreid aan het spelen waren. Een uitgelaten sfeer, ze leken blij dat ik er was. Het paard van Barend, met de naam Change, lag zelfs uitgebreid te rollen op zijn rug. Helemaal in z'n element. Wat doet dat met je? vroeg Barend. Ze zijn blij dat we er zijn, antwoordde ik. Ik was ook blij er te zijn.

Trekken aan een levend paard

De kennismaking met Change verliep soepel. We snuffelden wat aan elkaar. Maar toen Barend mij het touw gaf en opdracht gaf Change mee te nemen, leken Change en ik niet helemaal op 1 lijn te zitten.
Trekken aan een levend paard blijkt ook niet te werken. Change bepaalt, zo ontdek ik al snel. Barend leert me hoe het wel werkt. Stand tall, laat duidelijk weten wat je wilt en wat de bedoeling is. Net als in de het echte leven, legt Barend de metafoor. Hoe krijg je mensen mee? In de grote bak leer ik hoe je liefdevol vastberaden kunt zijn: helderheid in wat je wil, wat de bedoeling is en van daaruit handelen. Geen twijfel, vanuit je centrum, vol staan voor wat je wil. Het werkt wonderwel, Change doet precies wat ik zeg en wil. Zou die liefdevolle vastberadenheid in het echte leven ook werken? In de kleine bak stuur ik Change op afstand aan, puur met mijn energie. Het werkt magisch. Door voor of achter hem energiek gedrag te vertonen, kan ik hem laten rennen of stoppen. Alsof je een afstandbediening hebt. Ineens kijk ik anders aan tegen al die paardenmenners en temmers in het circus. Is het een trucje? Wat ik leerde van Change is dat je met zachtheid anderen mee kunt krijgen, als je vanuit vastberadenheid handelt. Gewoon duidelijk maken wat de bedoeling is, voorgaan zonder twijfel en corrigeren als het stokt. Dat zou me wel eens heel veel op kunnen gaan leveren in de komende fase van TalentFirst. Dank je wel, Change!