Page content

Talentenanalyse

Talentenanalyse: inzicht in waar je goed in bent

icon_TF_talentanalyse_tekstDe analyse brengt in kaart welke talenten je van nature in huis hebt. Talenten komen voort uit je persoonlijke gedragsvoorkeuren die vertellen hoe jij graag activiteiten aanpakt. Jouw manier van doen! Kun jij je talenten optimaal inzetten in je werk? Dan geeft jouw werk energie en gaat het je moeiteloos af.

Inzicht in je talenten maakt het éénvoudig om jezelf krachtig te profileren en aan te geven wat jouw onderscheidende en toegevoegde waarden zijn voor een organisatie. Bovendien leer je wat voor jou belangrijke aspecten zijn om een ideale werkomgeving te creëren.

De online analyse, die je in tien minuten ondergaat, levert je een haarfijn beeld van je sterke kanten, jouw unieke profiel en hetgeen jij anderen te bieden hebt.

Achtergronden

Het gedragsprofiel van TalentFirst komt tot stand door een analyse van je natuurlijke gedrag, je basisstijl. Dit is het gedrag dat je als vanzelf geneigd bent te vertonen. Het is het gedrag dat je het makkelijkst af gaat en het prettigst voelt; dit zijn jouw natuurlijke talenten. Door goed zicht te krijgen op je basisstijl kun je beter voorspellen in welke werkomgeving je het best tot je recht komt, bij welke bedrijfscultuur, bedrijfsgrootte of in welke branche jij past.

Naast je basisstijl, wordt ook je responsstijl geanalyseerd. Hiermee wordt het gedrag bedoeld dat je laat zien onder invloed van je werkomgeving. Vaak zijn er verschillen tussen basisstijl en responsstijl. Door goed te kijken naar deze verschillen kun je uitspraken doen over elementen die spanning opleveren in je werk of over bepaalde aspecten van het natuurlijk gedrag die onderbelicht blijven.

DISC: basis voor de talentenanalyse

De DISC methode, die ten grondslag ligt aan de talentenanalyse, gaat uit van vier belangrijke gedragsstijlen.
* D: Dominantie, bepalend hoe je omgaat met problemen en uitdagingen;
* I: Invloed, bepalend hoe je in staat bent je omgeving te beinvloeden via relaties;
* S: Stabiliteit, bepalend hoe waardevol je bent voor de status quo en stabiliteit in je omgeving;
* C: Conformiteit, bepalend hoe je omgaat met regels en procedures die door anderen zijn bepaald.
Iedereen heeft op alle vier de stijlen een score, variërend van zeer hoog tot extreem laag, met alle mogelijkheden daartussen. Vaak scoort iemand hoog op een van de vier stijlen, soms zelfs op twee of drie van de vier stijlen.

Scores in de talentenanalyse

Een hoge score zegt evenveel als een lage score. Vanzelfsprekend is geen enkele score beter dan een andere, omdat het gaat om het in kaart krijgen van natuurlijk gedrag en individuele talenten.

Uit de analyse komt een profiel van de basisstijl, het natuurlijke gedrag, en van de responsstijl, het gedrag onder invloed van de werkomgeving, naar voren. Door de verschillen tussen deze profielen te bekijken, komt aan het licht in welke situaties je als persoon veel energie moet steken om bepaald gedrag te vertonen.
Ook is goed te zien welke werkzaamheden en/of omstandigheden een goede aansluiting vormen tussen basisstijl en responsstijl. In deze situaties komt de persoon waarschijnlijk het best tot zijn recht.

Veel mensen zijn naar mate de leeftijd vordert, beter in staat voor zichzelf een werkomgeving te creëren waarin men het gedrag kan vertonen wat van nature bij hen past. Het spreekt voor zich dat de effectiviteit van mensen hierdoor toeneemt.

 

 

Bijdrage seminar

We leveren graag een bijdrage aan je event, presentatie, congres of bijeenkomst. Vul je gegevens in, zodat we kunnen overleggen hoe dat past.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.