Page content

‘Thank God It’s Monday’

Voorpagina TGIM boekKleine Ber is een aanstekelijk positief jongetje dat dingen voor elkaar krijgt die anderen niet voor mogelijk houden en dat mogelijkheden ziet waar anderen ze niet zien. Geen wonder dat hij ook tijdens zijn eerste baantjes zijn collega’s weet te inspireren.

Maar het lijkt er niet op dat werk mensen gelukkig maakt, zo constateert Ber al snel. Eeuwig zonde, want werk kan geweldig zijn en dat zou het ook moeten zijn, voor iedereen. Als hij zelf ook zijn passie dreigt kwijt te raken, gaat Ber op zoek naar zijn talenten, zijn dromen en wat hij echt wil.

In zijn zoektocht ontdekt hij een gouden formule waarmee mensen zelf hun werk leuker kunnen maken. In dit boek lees je hoe je ervoor zorgt dat ook jouw maandag de leukste dag van de week wordt!
Thank God it’s Monday is een must voor wie op zoek is naar inspiratie in werk en geen genoegen wil nemen met minder.
Huub van Zwieten, directeur van TalentFirst, verspreidt de kunst van het werken met seminars en talentenprogramma’s en verkocht al ruim 100.000 boeken over hoe leuk werk kan zijn.

bestel-button

 

Recensies van de site Managementboek.nl:

Irriteer jij je ook altijd zo aan de mensen die zuchtend en steunend wachten tot het vrijdag is? Waarschijnlijk wel, anders zat je vast geen recensie van een boek met de titel ‘Thank God It’s Monday’ te lezen. Of misschien ben je zelf wel zo’n klager, die juist op zoek is naar meer inspiratie in je werk. Logisch, want ‘Als je werk niet leuk is, ben je zelf niet leuk’. Daarom is het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen belangrijk dat je werk doet dat je leuk vindt. ‘Thank God It’s Monday’ biedt je dit inzicht.

Ondernemer Huub van Zwieten biedt met zijn bedrijf TalentFirst sinds 2000 hulp aan mensen die op zoek zijn naar meer plezier in hun werk. Google zijn naam en je vindt tientallen initiatieven, van zijn speciale samenwerkingsmodel Friendchise, via zijn droombaanhotel, meerjarenprogramma’s en negen boeken, naar zijn theatershow ‘Thank God It’s Monday’ en inmiddels ook dit boek met dezelfde titel. Neem een uurtje de tijd om je te verdiepen in de bezigheden van Huub in de laatste vijftien jaar en je zult merken dat het boek ‘Thank God It’s Monday’ grote overeenkomsten vertoont met de persoonlijkheid en carrièreontwikkeling van de schrijver/ondernemer. Nou ja, dat is mijn beeld tenminste, want ik ken deze droombaangoeroe niet persoonlijk.

‘Thank God It’s Monday’ leest als een trein en is geschreven in romanvorm, met de zeer vriendelijke en ondernemende Ber als hoofdpersoon. In het eerste hoofdstuk is Ber nog maar tien jaar oud en zo ‘ongewoon naïef’ dat hij van zijn ‘psychologende tante’ de ziektebeeldsticker pronoia (het tegenovergestelde van paranoia) opgeplakt krijgt. Een aantal mensen kan niet goed omgaan met de positieve, oplossingsgerichte en actieve Ber en dus past hij zijn gedrag aan en verstopt hij zijn unieke eigenschappen. Aan het eind van zijn middelbareschooltijd en hoofdstuk 1 krijgt Ber de handvatten om zijn unieke talent weer te ontplooien. De rest van het boek gaat over de reis die Ber maakt in zijn werkende leven. Van een vakantiereis naar uitzendbaantjes, via een Goede Baan naar zijn eerste eigen projecten, vervolgens een promotie naar manager en dan via een ik-heb-er-helemaal-geen-zin-meer-in-periode naar zijn idee voor een eigen bedrijf dat, je raadt het al, hulp biedt aan mensen die op zoek zijn naar meer plezier in hun werk. De laatste twee hoofdstukken gaan over de ontwikkeling van de beweging Thank God It’s Monday, die gelukkig ook (op een iets andere manier dan in het boek) in het echt bestaat. Breng maar eens een bezoek aan http://www.tg.im en je zult het zien.

De schrijfwijze van het boek Thank God It’s Monday is zeer intrigerend. Je leeft vanaf de eerste bladzijde mee met de interessante Ber. Zijn levensverhaal en de ontwikkeling van zijn beweging Thank God It’s Monday vliegen in 150 pagina’s in sneltreinvaart langs. Als je een snelle lezer bent, zoals ik, moet je wel oppassen dat je niet langs alle verborgen levenslessen heen leest, die op subtiele wijze in het verhaal naar voren komen. Door de ‘romanvorm’ is het boek dan ook niet direct te gebruiken als handboek of leerboek. Alhoewel Ber wel zegt: ‘Hij deed zijn best om bij de problemen die hij voorgelegd kreeg niet direct zijn eigen oplossing aan te dragen. ‘Give a man a fish and he will eat for a day, teach him how to fish and he will eat forever’. Het was veel slimmer en leuker om de mensen zelf de oplossing te laten bedenken.’ Dus wie weet is dat ook wel de bedoeling van Van Zwieten. Zorg er dus voor dat je Thank God It’s Monday met voldoende aandacht leest om er zoveel mogelijk wijsheid uit te halen.

Een leuke extra van uitgeverij Boom Nelissen is dat je bij elk boek ook een gratis e-book versie krijgt. Zo kun je niet alleen lekker analoog van ‘Thank God It’s Monday’ genieten, maar ook snel je favoriete quote nog eens opzoeken in de digitale versie.

Dus, ben jij op zoek naar inspiratie over inspiratie, maar hou je niet van opsommingen of managementtaal, dan is ‘Thank God It’s Monday’ echt iets voor jou.  —   Linda Poort

bestel-button

 

‘Thank God It’s Monday’ geschreven door Huub van Zwieten is zo’n boek waarvan je denkt ‘Waarom is dit boek niet eerder op mijn pad gekomen?’ Momenteel ben ik op zoek naar inspiratie in werk en dit is echt de perfecte handleiding tijdens mijn zoektocht. Want, zoals de hoofdpersoon Ber aangeeft ‘werk kan geweldig zijn en dat zou het ook moeten zijn, voor iedereen.’

Bij één van de vele ontmoetingen in zijn leven vraagt een dame aan Ber of hij al een beeld bij zijn toekomst heeft, maar Ber weet niet echt wat hij wil. ‘Misschien is het veel slimmer om een andere vraag te stellen, niet wat je wilt, maar wat je te bieden hebt’ zegt deze dame. ‘Die vraag is makkelijker. Je talenten inzetten ten behoeve van anderen is de snelste weg naar geluk en succes.’

Al tijdens zijn eerste baantjes weet Ber zijn collega’s te inspireren. Hij ziet wat iedereen ziet en doet wat niemand doet, daar zit zijn kracht. Toch komt hij er al snel achter dat werk volksvijand nummer 1 lijkt voor de meesten. Een hinderlijke onderbreking van het weekend. En dat vindt hij jammer, werk kan namelijk heel leuk zijn!

Ber kan deze onvrede niet begrijpen, er is namelijk zoveel te creëren. En dat is waar het in ‘Thank God It’s Monday’ van Huub van Zwieten om draait. Met eenvoudige tools mensen op andere gedachten brengen en hen vervolgens helpen in actie te komen om hun werk leuker te maken.

Als Ber zelf ook zijn passie dreigt kwijt te raken, gaat hij op zoek naar zijn talenten, zijn dromen en wat hij echt wil. In zijn zoektocht ontdekt hij een gouden formule waarmee mensen zelf hun werk leuker kunnen maken. Hij zou ervoor gaan zorgen dat niet vrijdag, maar maandag de leukste dag van de week wordt. Een dag om naar uit te kijken, door mensen te helpen hun werk zo in te vullen dat je je er gewoon op gaat verheugen. Ber doet dit met behulp van zijn magische succesformule: mogelijkheden, intuïtie, actie.

Ber bedenkt het project TGIM, ‘Thank God It’s Monday’ en gaat aan de slag met al zijn ideeën. Dankzij alle collega’s en andere personen die Ber heeft weten te inspireren komt er hulp vanuit de hele wereld. Uiteindelijk is het TGIM-start-upteam compleet. Het team werkt hard aan een programma waarmee mensen stap voor stap door hun eigen zelfonderzoek worden geholpen. Dit wordt de ‘TGIM Journey’ genoemd. Een loopbaanprogramma die bestaat uit twintig stappen met onderwerpen zoals ‘Wie ben je’, ‘Ontdek je talenten’ en ‘Laat jezelf zien’.

Het duurt niet lang of het TGIM-virus breekt door binnen bedrijven. Ber is de vonk voor deze TGIM-beweging. Er komt een website, coaches, de TGIM-lunch, live-bijeenkomsten met bijzondere sprekers en ook een lidmaatschap van de community wordt ontwikkeld. En niet alleen het aantal deelnemers groeit, ook de ideeën blijven binnenstromen. Bedrijven lijken op te leven als veel van hun werknemers bij de TGIM-beweging betrokken zijn. Een TGIM-index voor bedrijven, opgezet door TGIM-fans versterkt dat alleen maar.

‘Jij kunt magie creëren Ber’, spreekt zijn vrouw liefdevol. Maar Ber ziet dit anders, ‘wat ik doe, kan iedereen. Ik volg ook maar gewoon binnen de mogelijkheden mijn intuïtie en kom dan in actie.’

Na het lezen van dit boek kan ik nog maar één ding zeggen; ‘Beste Ber, wat zonde dat ik niet eerder op de hoogte was van dit interessante project, ik had mijn hulp heel graag aangeboden!’  — Marleen van Langen

bestel-button