Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken
26 april 2008 
1 min. leestijd

Het Nieuwe Werken

Ik was uitgenodigd bij een grote bank, waar men ‘Het Nieuwe Werken’ als thema voor een cultuurverandering had gekozen. Er zou naar een nieuw pand verhuisd worden met flexibele werkplekken. Eh werkvlekken… en de gelegenheid werd te baat genomen om meer pro-activiteit, initiatief en verantwoordelijkheid te prediken: Het Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken

De organisatie kenmerkt zich door een sterk hiërarchische structuur. Men beweegt niet als iemand anders meekijkt en doet, simpel gezegd, wat de baas zegt.

Ik geloof erin dat je een dergelijke verandering kan doorvoeren, maar niet zonder het oude met wortel en tak uit te roeien. Mensen nemen volgens mij alleen verantwoordelijkheid en tonen initiatief als ze het gevoel hebben gewaardeerd te worden, gezien als persoon en als ze de mogelijkheid krijgen om fouten te maken bij het experimenteren.

Het Oude Werken

Gek genoeg was naast ‘Het Nieuwe Werken’ ook ‘Alles moet in 1 keer goed’ als onderdeel van de missie gekozen. De vergadering werd strak geregisseerd door de voorzitter van de directie. Het ‘Oude Werken’ was pijnlijk voelbaar en nog in alle hevigheid aanwezig.

Mijn advies was om de medewerkers vol de ruimte te geven om te onderzoeken welke bijzondere kwaliteiten en passies zij bezitten om in te zetten in het ‘Nieuwe Werken’. Want alleen als je de individuele persoon terug brengt bij zijn of haar sprankeling, en hem of haar het werk zo laat in vullen dat er weer lichtjes in hun ogen verschijnen kun je het volle potentieel van medewerkers echt benutten, inclusief initiatief, innovatie, creativiteit en verantwoordelijkheid. Dat gaat niet vanzelf, niet in 1 medewerkers bijeenkomst en vraagt een investering in tijd en geld. Maar het is de enige manier om echt te oogsten op Het Nieuwe Werken.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen