Het nieuwe werken - hoe je een bevlogen medewerker wordt met 4 ingredienten
Heb je het gevoel dat je je talenten niet goed kwijt kan in je werk? Dat het je niet precies duidelijk is wat je toegevoegde waarde is in de organisatie of maatschappij? Of dat een groot deel van wat je te bieden hebt, niet wordt benut? Kijk dan eens of een ‘nieuwe manier van werken’ je uitkomst kan bieden. Hoe dat werkt, dat lees je in dit artikel.
Uit recent onderzoek blijkt dat een op drie werknemers zich onderbenut voelt. Zij vinden dat ze meer kennis en kwaliteiten in huis hebben dan ze nu in hun werk gebruiken. Dat is toch zonde! ’Nieuwe werkers’ hebben de uitgelezen kans om meer van hun potentieel te benutten.
Hoe werkt dat dan? Nou, dat kan met behulp van onderstaande vier ingrediënten van het nieuwe werken. Volg je dit recept en je zult zien dat je je in plaats van onderbenut een bevlogen mens gaat voelen
Het nieuwe werken ingrediënt 1 – Sturen op output
Het nieuwe werken en sturen op output gaan hand in hand. Zorg dat je een duidelijk en concreet doel met je manager afspreekt, waar je zelfstandig mee aan de slag kunt. Leg hierbij een link naar de team- en organisatiedoelstellingen. Zo weet je precies wat jouw toegevoegde waarde is in het grotere plaatje.Een deel van je potentieel ligt in je persoonlijke drijfveren. Die bepalen, waar je warm voor loopt.
Wanneer je je drijfveren kunt inzetten ten behoeve van het afgesproken doel, dan levert dat een grote interne motivatie op. Je doet er daarom goed aan om inzicht te verwerven in wat jou precies drijft en dit vervolgens te vertalen richting de doelen die je afspreekt op je werk.
Vergeet niet om het doel SMART te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden). Zo weet je allebei precies waar je aan toe bent.
Het nieuwe werken ingrediënt 2 – Vrijheid en vertrouwen
Het nieuwe werken staat of valt met geven en nemen van vertrouwen en vrijheid. Staan je organisatie, je manager en je collega’s achter het nieuwe werken, dan krijg je als het goed is de vrijheid en het vertrouwen om zelf te bepalen op welke manier je je werk inricht en de afgesproken doelen behaalt.
En daarmee heb je de vrijheid om op een manier te werken, die bij jou past en zo meer van je potentieel te benutten.
Heb je het idee dat er in jouw team nog niet echt een vertrouwenscultuur heerst, kijk dan of je als team (voorzichtig) het gesprek hierover kan aangaan en zo de veiligheid kan vergroten. Je zal niet de enige zijn in je team die hiermee worstelt.
Het nieuwe werken ingrediënt 3 – Persoonlijk ondernemerschap
Het krijgen van vrijheid en vertrouwen brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Niet alleen verantwoordelijkheid om de afgesproken doelen te behalen, maar ook verantwoordelijkheid om die vrijheid daadwerkelijk te benutten.
Wanneer ik managers en teams begeleid, blijkt dit voor veel mensen een spannende stap te zijn, zelfs als aan de ingrediënten van ‘output sturen’ en ‘vertrouwen’ is voldaan.
Persoonlijk ondernemerschap betekent dat je de regie neemt over je doelen en de manier waarop je die behaalt. Je neemt initiatief en ziet steeds nieuwe kansen. Het nieuwe werken bied een duidelijke kans om je werk zo vorm te geven, dat je je kwaliteiten erin kwijt kan en op een manier die bij jouw drijfveren past.
Dus pak die kans, kijk opnieuw naar je doelen en blijf de manier waarop je ze behaalt innoveren. Denk ‘out of the (9 to 5)’box’ en kijk hoe je sterke kanten hierin kunt verweven. Vind je dat lastig? Spreek een brainstorm sessie af met een creatieve collega of vriend op een inspirerende locatie.
Het nieuwe werken ingrediënt 4 – Teamverbinding
Last, but nog least, zorg dat je dit alles in verbinding met je collega’s doet. Laat anderen weten waar je aan werkt. Zorg dat je je collega’s betrekt op stukken waar je zelf op vast loopt of waarin jullie complementair zijn.
Geef ook hen de kans meer van jouw potentieel te benutten. Laat zien aan welke doelen je werkt en welke kennis en talenten jij graag inzet op je werk. Je zult merken dat je vaker gevraagd wordt voor de dingen die bij jou passen en je energie geven.
De moraal van dit verhaal? Ga uit van een motiverend doel en neem jezelf als vertrekpunt.