Het Nieuwe Werken - onbegrepen en misbruikt

Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken grijpt om zich heen. Helaas wordt het begrip nog te vaak verkeerd begrepen en zelfs misbruikt. Jammer en onnodig, want het kan ook de perfecte hefboom zijn die juist nu nodig is.

Als het over Het Nieuwe Werken gaat, ligt de focus bijna altijd op de inzet van techniek en de fysieke inrichting van werkplekken en kantoren. Het komt niet verder dan slimmer werken met ict-vaardigheden en tools en locatie-onafhankelijk werken. Het Nieuwe Werken wordt een handig argument voor extra bezuinigingen op werkplekken of om meer privé-tijd van werknemers af te snoepen (‘het Nieuwe overWerken’).

Arbeid beter benutten

Terwijl het Nieuwe Werken juist een enorme kans is om arbeid veel beter te benutten en effectiever en slimmer om te gaan met intelligentie, kennis, passie en talent van mensen. En dat is precies wat professionals op de arbeidsmarkt van nu niet alleen wensen, maar zelfs eisen! Maar dan zullen we het Nieuwe Werken wel anders moeten aanvliegen en doel en middel niet met elkaar moeten verwisselen.

Slim gebruik maken van technische middelen, zonder het doel helder te hebben, doet me denken aan een perfect schaatsende Sven Kramer die de verkeerde bocht neemt. Ik denk aan al die Porches Turbo in de dagelijkse file op de A2. Of aan met groot technisch vernuft, zoeken op Funda of Marktplaats, zonder duidelijke zoek-criteria. Efficiënt, maar niet effectief. Als de professional die behendig de carrièreladder op klimt, om boven te ontdekken dat hij tegen de verkeerde muur staat.

De potentie

Om de potentie van Het Nieuwe Werken volledig te benutten, zullen we op individueel en collectief niveau eerst en vooral stil moeten staan bij de vraag wat we willen doen. Eerst het wat, dan het hoe. Als organisatie moet je eerst nadenken over je visie en missie. Waarvoor ben je ook alweer met elkaar bezig, wat wil je bijdragen of bereiken? En als individu moet je jezelf eerst de vraag stellen wat jij te bieden hebt. Wat wil jij bijdragen, wat zijn jouw talenten, passies en drijfveren. Wat vind jij belangrijk? Waar krijg jij de lichtjes van in je ogen? Eerst het wat, dan het hoe.

Empowerment

Laten we het Nieuwe Werken vleugels geven. Maar dan wel op de meest effectieve manier. Laten we organisaties en professionals empoweren om te ontdekken wat echt bij ze past (het wat) en pas daarna helpen bij het organiseren van de (technisch) meest efficiënte route om dat te realiseren (het hoe). Simpel door te helpen bij het zelfonderzoek wat de eenvoudige vraag naar jouw onderscheidend vermogen bloot legt. Want als je daar begint, wordt het Nieuwe Werken de hefboom die ons helpt optimaal gebruik te maken van het menselijk potentieel.