Talenten ontdekken: zes vragen die je direct op weg helpen

Hoe zou het voor je zijn om in een paar zinnen te vertellen wat jouw talenten zijn? Misschien herken jij ook wel wat velen als uitdaging zien: ‘ik wil heel graag weten wat mijn talenten zijn en ook erover kunnen vertellen, maar hoe kom ik er achter?

Het is een proces dat ik zelf ook heb  doorlopen en eigenlijk stopt dat proces ook nooit. Daarom is het juist zo goed om er periodiek mee bezig te zijn. “Waar ben ik werkelijk goed in? Waar krijg ik energie van? Hoeveel procent van mijn talenten benut ik  in mijn werk? Past wat ik doe nog steeds bij mij?” Het zijn allemaal vragen die ik mezelf ook blijf stellen.

Talenten ontdekken: ga aan de slag!

[ff tussendoor: je kunt nu het boek ‘Lekker, werken!’ gratis bestellen]

Vaak zien we het belang van talenten ontdekken en benoemen wel, maar komen we niet (meer) in actie omdat we niet zo goed weten hoe je dat doet. Het leuke is, er is niet één manier die de beste is maar er is altijd wel dezelfde eerste stap: in actie komen!

Om je een beetje op weg te helpen heb ik zes vragen opgesteld die je aan jezelf kunt stellen. Zes vragen waar ik zelf enorm veel aan heb gehad en die jou ook kunnen helpen de eerste stap te zetten naar het ontdekken van jouw talenten.

Talentenvraag 1: waarover kun je niet ophouden?

Mensen zijn vaak goed in dingen die ze leuk vinden en vice versa. Zijn er onderwerpen waar je zó vol over bent dat je er een hele avond of misschien wel een hele dag over kunt praten? Of zijn er onderwerpen waarover jij zo graag praat dat anderen al snel vragen of je alsjeblieft een keer over wat anders wilt praten? Over wat voor onderwerp gaat het dan? Welke passie zit er in die onderwerpen verscholen en, nog belangrijker, welke talenten? _

Talentenvraag 2: waarvoor wordt jouw hulp gevraagd?

Zoals gezegd; misschien zie je je eigen talenten niet scherp, maar je vrienden zien ze, zeker weten, wél. Mensen om je heen weten meestal precies wat je talenten zijn. Word je wel eens om hulp gevraagd voor iets? Waarvoor is dat dan? Hebben ze je bijvoorbeeld gevraagd om hen te helpen onderhandelen over die nieuwe auto? Of hen te helpen met het repareren van iets in huis? Of je eens kritisch naar een plan wilt kijken? Of je een luisterend oor wilt zijn? Welke kwaliteit herkennen je vrienden bij jou waarvoor ze je hulp vragen? Mensen hebben je waarschijnlijk al indirect verteld over je talenten. Kijk met behulp van deze vraag eens door hun bril…..

Talentenvraag 3: wat gaat jou gemakkelijk af?

Zijn er zaken die je echt gemakkelijk afgaan? Of dingen die jij vanzelfsprekend vindt terwijl je anderen ermee ziet worstelen of doormodderen? Als er dingen zijn die jij heel gemakkelijk vindt, betekent niet automatisch dat dat voor anderen ook zo is. Wat gaat jou zonder moeite af? De kans is groot dat hierin diverse talenten verborgen liggen. Denk bijvoorbeeld aan aspecten als resultaten halen, presentaties geven, anderen motiveren, structuur aanbrengen, social talks en kritisch analyseren.

Talentenvraag 4: wat vind je het leukst om te doen?

Jouw talenten kunnen heel zichtbaar zijn op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet mee bezig bent. Wat vind je het leukst om te doen in je vrije tijd of op je werk? Waardoor word je gefascineerd? Waardoor word je tot iets aangetrokken om te doen? Wat zegt dit over je talenten? _

Talentenvraag 5: vraag maar raak

Je belangrijkste talenten zie je vaak over het hoofd. Je bent zó op zoek naar uitzonderlijke talenten om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dat je daarmee het enorme potentieel dat je al in je hebt, vergeet. Een soort ongebruikte bron van talent dus!

Vraag iedereen die je kent eens naar welke talenten zij bij jou zien. Vraag daar op door: wanneer zien ze dat? Wat doe je dan precies? Wat waarderen zij in dat talent? Haal de bergen aan talenten maar binnen! Naast de geweldige uitkomst, geeft dit ook nog eens een gigantische boost positieve energie. Help je vrienden wel wat op weg door ze te vragen alleen talenten te benoemen en geen ‘maar-zinnetjes’achter te plakken.

Talentenvraag 6: wat heb je niet opgeschreven maar wel gedacht?

Hoe vaak hebben we niet van die onbewuste gedachten als:“dat vind toch niemand interessant”,“dat ziet toch niemand als talent”of “wat zullen mensen wel niet denken als ..”Dit is een klein geniepig stemmetje dat iedereen in zich heeft, ook de ‘groten der aarde’. We maken onszelf hierdoor onbewust kleiner dan nodig, dus vraag jezelf eens af: “wat heb ik niet opschreven, maar wel gedacht?”Sta jezelf toe om bij deze brainstormsessie echt alles op te schrijven, prioriteren komt later wel.

Tijd om te rubriceren

Met de antwoorden op bovengenoemde vragen, weet je heel veel meer over jouw ‘talenten’. Nu je een heel overzicht hebt gemaakt van allerlei talenten die jij en anderen in jou herkennen, is het tijd om te rubriceren. Welke talenten zijn voor jou de belangrijkste, van welke krijg je een lach op je gezicht en hoe kun je die meer inzetten? _

Nog een laatste puntje….

Blijft het alleen bij lezen?

In mijn inleiding had ik het over de eerste stap die voor elk proces van talenten ontdekken hetzelfde is. Namelijk in actie komen. Mijn afrondende vraag is dan ook: kom je in actie of blijft het bij lezen? Flauw hè 😉