Beperkende overtuigingen of intuitie; wat kies jij?
Beperkende overtuigingen of intuitie; wat kies jij?
16 september 2014 
1 min. leestijd

Beperkende overtuigingen of intuitie; wat kies jij?

In de wereld van coaches en counselors zijn beperkende overtuigingen uit en te na bekend. Het vormt het belangrijkste deel van ons werk, om onze cliënten bewust te maken van dat ondermijnende stemmetje in je achterhoofd. Een stemmetje dat continue allerlei destructieve gedachten op je af werpt, die je af houden van je volle potentieel of je stoutste dromen. Mijn collega’s spreken vaak over ‚Harry, als ze het over die beperkende overtuigingen hebben. Harry is de verpersoonlijking van dat ondermijnende stemmetje. 

De stem van je beperkende overtuigingen

Harry is nooit te beroerd om jouw aspiraties en verlangens direct van cynisch, negatief of zurig commentaar te voorzien. Een vervelend baasje, die Harry. Een schreeuwlelijk, ongenuanceerd en zelfingenomen. „Wie denk je wel dat je bent?” roept Harry steevast, of „Geloof je het zelf?”. „Je bent niet goed genoeg,” of „Dat lukt je nooit, daar heb je geen talent voor.”

Iedereen heeft een ‚Harry’ op zijn schouder meereizen en het is één van de belangrijkste strategieën naar succes en geluk om Harry vooral te relativeren en hem zeker niet al te serieus te nemen.

Eén manier om de invloed van Harry te minimaliseren is om te focussen op je andere schouder. Daar zit een minder opvallend, bijna timide persoontje, die ook met je meereist. Een bescheiden, zachtaardig typje, die bijna op fluistertoon ook zijn commentaren met je deelt. Laten we hem Pietje noemen, de stem van je intuïtie.

De stem van je intuitie

Pietje weet heel goed wat het beste voor je is. Waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je energie vandaan komt. Ook gaat hij soms dwars tegen de ratio in, heeft – in al zijn bescheidenheid – lak aan conventies en aan ‚hoe hoort het eigenlijk’. Hij geeft stem aan je echte innerlijke verlangens en dromen. Omdat Pietje bescheiden is en vaak overschreeuwd wordt door Harry, is het lastiger om hem te blijven horen. Zijn zachtaardige aanwijzingen, die je perfect de richting wijzen van je grootste successen, de wegen waar je het meeste aan anderen te bieden hebt en waar jouw meeste toegevoegde waarde ligt, sneeuwen nog wel eens onder in het geweld van Harry, die je precies vertelt waarom dat allemaal niet gaat lukken.

De ware kunst van het leven is om je te laten leiden door Pietje. Door direct, voorbij je beperkende overtuigingen, naar je intuïtie te luisteren en daarop in actie te komen. Dwars door de ondermijnende Gilles de la Tourette commentaren van Harry heen.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen