Jouw persoonlijke stijl als succesfactor in het nieuwe werken
Jouw persoonlijke stijl als succesfactor in het nieuwe werken
20 december 2013 
4 min. leestijd

Jouw persoonlijke stijl als succesfactor in het nieuwe werken

Het nieuwe werken is een hot item in de media en er is al veel gezegd over hoe sommige typen mensen er wel of niet geschikt voor zouden zijn. Onafhankelijke personen met veel zelfdiscipline zouden het prima aankunnen en veel succes kunnen behalen met het nieuwe werken. Maar mensen die meer structuur nodig hebben, erg precies zijn en die niet van veranderingen houden, zouden er juist niet bij gedijen en beter af zijn met een ‘van 9 tot 5 baan’.

Het nieuwe werken niet voor iedereen geschikt?

Ik begrijp best waar dat idee vandaan komt, maar toch geloof ik dat het nieuwe werken bij elk type persoon past, juist omdat de mens centraal staat. Het nieuwe werken past dus ook bij jou! Hierbij is het wel van essentieel belang dat je inzicht krijgt in de persoon die je bent. En dat je vervolgens je werk vorm geeft op een manier die bij jouw persoonlijke (nieuwe)werkstijl past. De volgende drie stappen kunnen je helpen om dat voor elkaar te krijgen.

Wat is je natuurlijke gedragsstijl?

Ieder mens is uniek en heeft een eigen gedragsstijl. Ga eens na wat jouw gedrag kenmerkt. Wat voor stijl is dat? En welke talenten en valkuilen hangen daarmee samen?

Jouw natuurlijke gedrag, dat het beste bij jou past, zal ook meespelen in het nieuwe werken. Inzicht hierin geeft je zicht op wat je gemakkelijk af zal gaan en op knelpunten waar je rekening mee moet houden.

Een manier om hierachter te komen, is eens te rade te gaan bij je familie en vrienden. Stel aan minstens 3 mensen de vraag welke eigenschappen ze van jou het meest typerend vinden in hoe jij de dingen doet. Je zult zien dat er een rode draad verschijnt in de antwoorden, die past bij jouw natuurlijke gedragsstijl.

Wat zijn je talenten en valkuilen in het nieuwe werken?

Nu je weet wat je talenten en je zwakkere punten zijn, kun je erachter komen met welke valkuilen jij naar alle waarschijnlijkheid rekening moet houden met het nieuwe werken.

Heb je een doelgerichte stijl, waarbij je graag uitdagingen aangaat? Ben je graag onafhankelijk en houd je van snelheid? Dan zou je kunnen zeggen dat jouw talenten in het nieuwe werken zijn dat je zelfstandig je doelen kunt behalen en dat je de uitdaging van ‘anders werken’ niet schuwt.
Een valkuil voor jou kan zijn dat je uit contact raakt met je collega’s omdat je zo graag je eigen gang gaat. Zeker nu je je collega’s niet meer dagelijks ziet op kantoor.

Of heb je een stijl waarin je graag structuur aanbrengt in wat je doet. Hou je ervan om de dingen die je doet goed te doen en kwaliteit te leveren? Dan is het talent dat je hebt om je te helpen in het nieuwe werken dat je gedisciplineerd bent en oplevert wat je belooft. Een valkuil kan zijn dat je je verliest in details en dat je, zonder duidelijke kaders, het lastig vindt om goede stappen te zetten in je werk. Bovendien geeft het ‘losse’ karakter je een onzeker gevoel.

Dit zijn twee voorbeelden. Misschien herken je nog een andere stijl bij jezelf. De talenten die je helpen in het nieuwe werken en de valkuilen die daarbij komen kijken verschillen dus per persoon. Ga voor jezelf na welke talenten je helpen en met welke valkuilen je rekening moet houden. 

Geef je werk vorm aan de hand van je persoonlijke stijl

De sleutel om het nieuwe werken succesvol in te zetten is je werk zo vormgeven dat je het beste uit jezelf haalt.


Hoe doe je dat? Dat doe je door te kijken hoe je zoveel mogelijk gebruik kan maken van je talenten. En door realistisch te zijn over je valkuilen en hier een praktische oplossing voor te vinden. Slaag je daarin? Dan geeft dat voldoening en succes in je werk.

Kijk nog eens naar je talenten en valkuilen. Hoe kun je je inzicht hierin vertalen naar de praktijk?

Jouw ‘nieuwe werkstijl’ in de praktijk

Een persoon met een doelgerichte gedragsstijl komt het beste tot zijn recht als hij een duidelijk doel heeft en helemaal zelf kan bepalen hoe hij dat doel behaalt. Daarin zijn duidelijke afspraken met manager en collega’s essentieel. De nieuwe werker moet ook echt de vrije hand gegeven worden, dat betekent dat zij hem echt loslaten hierin en zich niet bemoeien met het proces naar het doel toe.

Om het contact met collega’s te behouden is het raadzaam daar bewust afspraken voor in de agenda te plannen. En niet alleen afspraken die een doel dienen, maar ook eens bewust een gezamenlijke lunch, zonder onderwerpen op de agenda.

De meer gestructureerde persoon heeft waarschijnlijk juist wel de behoefte onderwerpen op de agenda te zetten. Maar dan is het van belang om niet in details te verzanden en te zorgen voor een duidelijk kader. Herken je je daarin? Dan kun je onderzoeken wat voor jou een ideaal tijdschema is gedurende de week. En welke werkplekken passen bij de werkzaamheden die je doet de komende tijd.

Je kunt een ‘standaard’ voor jezelf bedenken, waarbinnen je je werk doet. Maar bedenk wel dat die standaard er anders uit zou kunnen zien dan elke dag 9 tot 5 op kantoor. Daarin is veel meer mogelijk. Omdat je van kaders en duidelijkheid houdt, kun je hierin je manager betrekken en hem of haar laten meedenken over een structuur die bij jou past en je werkdoelen ondersteunt. Met diezelfde manager kun je afspreken om wekelijks samen te zitten om vooruit te kijken in de planning en samen vast te stellen wat een goede aanpak is. Dat geeft rust en duidelijkheid.

De manager als coachend leider

Bij het nieuwe werken staan loslaten en vertrouwen centraal. Dat is essentieel om je werkelijk vrij te voelen en om je werk op je eigen nieuwe manier te kunnen doen.

Maar dat wil niet zeggen dat je manager geen rol kan hebben hierin. Naar mijn mening is de beste invulling van de rol van manager die van coachend leider. Dat betekent dat hij/zij bekijkt wat elke persoon in het team nodig heeft en diegene begeleidt in het behalen van zijn doelen.
Omdat elke persoon een andere stijl heeft, is het zaak om als manager inzicht te krijgen in ieders stijl en zijn management hierop aan te passen. Dus; laat die doelgerichte werker vooral zijn gang gaan en kijk eens mee met de gestructureerde werker hoe hij een duidelijk kader voor zichzelf kan scheppen. Op die manier help je mensen het beste uit zichzelf te halen op weg naar de te behalen doelen.

Dit artikel is geschreven door HNW expert Saskia Langenberg.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen