TalentFirst gebruikt cookies

overvloed

Business is pleasure

Business is pleasure
Mijn 40 lessen uit tien jaar ondernemerschap

Sinds ik als ondernemer begon in 2000 heb ik heel wat geleerd. Soms door te proberen, soms door keihard onderuit te gaan, vaak door gaandeweg te ervaren. Profiteer van mijn leerproces, en versnel je eigen ontwikkeling, met mijn 40 lessen uit tien jaar ondernemerschap.
Laat je inspireren door mensen die meer succes hebben dan jij.

Zoek ze op, interview ze, volg ze online, ontmoet ze, onderzoek ze.
Geef jaloezie geen kans, maar stel de vragen:
Wat doen ze wat ik ook wil en kan?
Wat kan ik van ze leren?
Wat heb ik hen te bieden zodat ze mij willen helpen?
Wat hebben ze wat jij niet wilt? Wat is het verschil?

Leidt een leven lang leren door het volgen van trainingen, lezen van boeken, volgen van seminars.

Be the change. Wees het goede voorbeeld voor je klanten: volg je droom en zet deze om in concrete resultaten.

Fun is a currency. Minstens zo belangrijk als geld.

Gedrag is de belangrijkste vorm van personal branding. En het is ook nog het lastigst te veranderen.
Als gedrag iets anders communiceert dan je website, folder, elevator pitch, visitekaartje, CV en sociale media, wint je gedrag.
Wees authentiek, neem jezelf als uitgangspunt. Da’s wel zo makkelijk.

Versnel je personal branding met de boekfactor:
Eén boek: factor 2
Een goed boek: factor 5
Een goed verkopend boek: factor 6.
Meerdere goed verkopende boeken: 8
Bestseller auteur (> 10.000 per boek): factor 10

Televisie is de killer app voor promotie. Wat op televisie komt kan geen rotzooi zijn.
Mijn optredens in ‘De Nieuwe Moscowitcz’ (in 2005), bij Jort K en DWDD  beinvloedde de perceptie van veel mensen onevenredig positief. Wel terecht overigens.

Radio is een goede tweede. Vooral als het een zender betreft die wordt beluisterd.
Mijn wekelijkse bijdrage als BNR carrierecoach heeft me veel gebracht.

Dromen zijn bedrog, behalve die waar je werk van maakt. Ze zijn jouw kadootjes aan de wereld.

Blijf je onderweg afvragen of je droom nog echt je droom is. Zo niet, durf het los te laten.
Tien jaar geleden droomde ik ervan CEO van een groot bedrijf te worden, met veel personeel in dienst. Brrrr.

Schrijf je doelen, dromen en verlangens op. Lees het regelmatig terug en verbind je met de realisatie ervan. Het is fascinerend hoeveel er uit is gekomen van de dromen die ik vijf jaar geleden opschreef tijdens het ‘Bal der Beloften

Richt je met je personal branding en marketing niet alleen naar buiten, maar ook op je collega’s. Zij zijn minstens net zo belangrijk voor je succes als de buitenwereld.

Het is nooit te vroeg voor actie.

Bereid je voor. Minacht de automatische piloot. Daar storten vliegtuigen mee neer.

Ontwikkel de vaardigheden van slimmer werken. Besteed uit wat je niet zelf kunt of wilt doen. Vraag hulp. Ik heb zoveel gehad aan Getting Things Done, Lifehacking.nl en The Four Hour Workweek.

Wordt steeds beter in het onderwerp van je passie. Vernieuw alleen wat vernieuwd moet worden. Behoud, verdiep en ontwikkel wat goed is.

Zorg voor een werkplek waar jij als allereerste blij van wordt. Je klanten komen af en toe langs, jij zit er het meest. Onze locaties zitten om die reden op plekken midden in de stad, op de prachtigste en gezelligste plekken.

Volg je intuitie in samenwerking. Als het – zeker na enige tijd – niet helemaal lekker voelt, neem dan weer afscheid van elkaar. Blijf trouw aan jezelf. Daar heb ik nooit spijt van gekregen.

Zorg dat je in de pers komt. Bedenk hoe wat jij doet de moeite waard is om over te schrijven. Wordt vrienden met de schrijvende pers. Neem gerust wat risico.

Een column in een medium waar je klanten voor warm lopen is een aanrader.
Als je van schrijven houdt.
Mijn Telegraaf columns zijn een vaste marketing tool voor me, waarvoor ik zonodig alles op zij zet. Ik schreef lastminute columns met mijn kids in de speeltuin of in een internetcafe op vakantie in Marokko.

Zorg dat je grip krijgt op je financien. Zoek er hulp bij als het niet je ding is.
Wat je factureert minus je kosten is wat je overhoudt. Best belangrijk.
Onderzoek je ‘financial footprint’. Geloof je echt in overvloed?

Deel je dromen met anderen. Ze gaan er echt niet mee vandoor, want ze hebben niet dezelfde passie. Ze hebben wellicht wel goede ideeen, contacten en tips voor je.

Factureer!
Weggeven is goed, maar de kans is groot dat je meer waarde toevoegt als iemand er ook echt geld voor over heeft. Waar je de meeste waarde toevoegt kun je het meest factureren.

Optimaliseer de waarde die je kunt leveren. Denk als je klant. Wat heb je nog meer waar ze wat aan heeft? Het is je morele plicht het optimale aan te bieden. Laat de keuze aan de klant. Lever meer dan je klant verwacht.

Evalueer met je klant. Luister echt en leer ervan.

Je eigen ontwikkeling is een investering geen kostenpost.
Ik investeerde veel en met plezier in inspirerende trips om mensen te ontmoeten, seminars te bezoeken, onderzoek te doen, boeken te schrijven. Geen seconde spijt van.

Live your talents.
Doe waar je goed in bent.
Ik ben geen coach, ben er veel te ongeduldig voor. Toch heb ik regelmatig gecoachd.
Het werkt niet voor mij en zeker niet voor de klant.
Niet doen.

Klassiek adverteren werkt nauwelijks.
Ik gaf een paar keer duizenden euro’s uit, met nagenoeg geen respons.
Ga voor inhoudelijke artikelen in de pers, of voor lezersacties.

Creeer fans. Investeer in je relatie met hen. Geef en creeer waarde.

Zorg voor harde afspraken op papier in langere samenwerkingen. Vrijblijvendheid is de hond in de pot en ondermijnt het succes.

Voor je verkoop geldt dat wat je zaait je zult oogsten.
Als je niet zaait, wiedt en onderhoudt blijft je tuintje kaal of overheerst het onkruid.
Werk en prive zijn één. Business is pleasure.
Schroom niet om je partner, vrienden en kennissen voor je business te benutten.
Schroom ook niet om je business voor je partner, vrienden en kennissen te benutten.

Hire for attitude, train for skills. De klik met de mensen die je inhuurt is cruciaal.

Besteed uit wat als werk voelt.
Doe niet waar je niet goed in bent.
Anderen doen dat met veel plezier.
Ik ben zo blij met hulp op financien, projectmanagement, acquisitie, relatieonderhoud, PR en personal brandmanagement.

Neem af en toe een paar dagen afstand. Trek je eens terug in de bossen, in een huisje, aan zee. Ik koos voor Costa Rica, Diever, Amerika. Heerlijk en cruciale momenten in mijn ontwikkeling.

Schakel een mentor of een coach in voor gebieden waar je wilt leren. Ik had en heb ze op de volgende gebieden: ondernemen, schrijven, marketing, internet, Mac, GTD, spreken, seminars geven, financien en groot denken.

Zorg voor de juiste peer-group. De mensen om je heen bepalen je plafond. Kies de juiste. En neem afscheid van de verkeerde.

Zorg goed voor jezelf. Een gezonde geest in een gezond lichaam is niet voor niets een cliché. Houd je lichamelijke fitheid op niveau.

Beperk vergaderen tot een minimum.
Zeker als je er, zoals ik, zo weinig geduld voor hebt.

Zorg voor je eigen dreamteam, bestaand uit mensen met dezelfde passie maar aanvullende talenten.

Werk op een Mac. En beheers de finesses ervan.

Web 4.0 werkt!

Web 4.0 werkt!

Vandaag precies een jaar geleden lanceerde ik het boek ‘Marijn Is Klaar Met Werken’. En nu pas realiseer ik me ten volle dat het boek eigenlijk mijn eigen DroomBaanReis is. Inclusief die bijzondere techniek van de ‘thought generated experiences’, ofwel web 4.0.
Die techniek werkt magisch!!

Zojuist loop ik door de Amsterdamse Jordaan – waar ik woon en waar het meeste uit het boek zich afspeelt. Bij ’t Kaasboertje (een broodjeszaak die ook in het boek voor komt) stoot een toerist me aan, wijzend op op de muur hangende foto van Marcel Wanders. “Is that you?”. “Nee,” zegt zijn vriend, “dat is Marcel Wanders”. Grappig denk ik, want ik ben van plan bij MOOOI langs te lopen, de galerie van Wanders, om de hoek. Wellicht loop ik ‘m tegen het lijf, want tot een echte wat langere ontmoeting met hem is het, na onze eerste kennismaking, nog nooit gekomen, dus dat staat nog op mijn verlanglijstje. De man zat al in mijn gedachten wanneer iemand vind dat we blijkbaar op elkaar lijken.
Wanders komt voor in mijn boek met de voor mij inspirerende tekst: ‘Ik heb geen dingen op mijn verlanglijstje, als ik iets wil doe ik het gewoon’. Een magische levenshouding!

Met een heerlijk broodje loop ik naar MOOOI en – het verbaast met niet – geen spoor van Marcel Wanders. Wel een mooi kunstwerk, met pontificaal Bloemgracht bovenop, de straat waar ik woon en waar het boek zich afspeelt (in het nog te realiseren DroomBaanHotel boven ons huis….)

Etend van mijn broodje loop ik weer naar buiten, naar de overkant van de straat het zonnetje in. Plotseling waait een krant van een caféterras op met de wind. De krant belandt recht voor mijn voeten. Ik volg mijn intuïtie, pak de krant op en loop naar het terras om het terug te geven aan degene die het leest. Ik overhandig de krant. Het is Marcel Wanders.

Ik draai me om terwijl dit bizarre feit tot me doordringt. Dit kan niet waar zijn. Dit is het. Dit is de magie!
Ik draai direct weer naar hem terug en verexcuseer me. Ik stel me aan hem voor, vertel dat ik precies een jaar geleden een boek heb gemaakt, waar hij in voor komt en dat ik dat boek nog heel graag aan hem aanbiedt. Ook vertel ik hem hoe bizar dit is: waar mijn boek precies gaat over dit fenomeen, de magie van het leven als je je intuïtie volgt en het universum de rest laat doen. We spreken af hoe ik hem kan bereiken, hij vindt het leuk om een afspraak te maken.

Web 4.0 werkt!! De magie van het leven ontvouwt zich als je ervoor open staat. Wow!

Terugkijkend op het jaar wat ligt tussen de boeklancering en vandaag, kan ik alleen maar concluderen dat mijn boek ook voor mij de sleutel is tot de magie van het leven. Alle 43 mensen die in het boek voorkomen, hebben ook een magische boodschap of inzicht voor mij. Ze staan natuurlijk niet voor niets in mijn boek! Ook dat is web 4.0!
Het is aan mij om mijn intuitie te volgen en de hints, tips, inzichten en kansen te herkennen en te verwerken. Of dat leidt tot concrete samenwerkingen, zoals met Richard, Steffen, Kai, Hein de K, Peter, Ronald en Marielle, Boris en Saskia. Of misschien tot inzichten, zoals aangereikt door Noor, Sanne, Leonie, Erik, Martijn en Patz. Of zijn het nog dromen, die pas later aan de beurt komen zoals met Maarten, Richard, Frank W, Erik-Jan, Martijn en Hein. Of alleen de rolmodellen die mijn bewondering hebben en me laten zien hoe het kan zoals de heer Ritman, Marcel, Frank, Petra en Michelle, Salem, Armin en Huub vd L.

Vandaag realiseer ik me ter dege dat de magie van het leven zich aan me aandient als ik er open voor sta, mijn intuïtie volg en in actie kom. Dat is alles, dat is mijn deel. De rest wordt voor gezorgd: de juiste krant waait op het juiste moment op.
Sterk spul, dat web 4.0!

Bestel het boek hier (o.b.v. waardebepaling achteraf)

Overvloedsdag Challenge (#34 van 50): Programma Avond van de Overvloed

Ik ben op een missie. Nog 12 dagen om een 500+ p seminar en een 1000+ p feest in de Gashouder neer te zetten. Elke dag een blogpost over de vorderingen.

Het programma voor de Avond van de Overvloed
(o.v.b.)

19.30 uur: Pre-party voor overvloed-ambassadeurs en overvloed-coaches

20.00 uur: Tempel van de Overvloed open

  • Opening en welkom,
   • door actrice/ presentatrice Julika Marijn, genomineerd tot meest sexy vegetariër!
  • Aanvangsact: Middle Eastern Trance Dance
   • based on SUFI/ZAR from traditions of Middle East (Elpida & Slangefluit)
  • DJ Kareem
   • onder begeleiding van de beelden van VJ Rakesh
  • DJ Kareem en VJ Rakesh
   • met optreden buikdanseres
 • De Kracht van Overvloed: durf jij te geven
  • onder leiding van Julika Marijn)
 • Hoofdact (SUPRISE)
 • Schaamteloos DJ’s (resident DJ’s van de Panama)
  – met o.a. Saxofonist Tom Beek

02.00 uur: adembenemend afsluitspektakel

Gedurende de hele avond: mystieke sferen, Indiase godinnen, verrassingen, dans, massage, overvloedcoaches, cultuur, film, en meer…

 

Overvloedsdag Challenge (#33 van 50): Gezocht: Overvloedscoaches!

Ik ben op een missie. Nog 13 dagen om een 500+ p seminar en een 1000+ p feest in de Gashouder neer te zetten. Elke dag een blogpost over de vorderingen.

Ik ontdek steeds meer dimensies in het thema overvloed. Hoe mooi dat dit woord, wat we een paar jaar geleden voor het eerst gebruikte (voor de rekening waar we ons charity geld op apart zetten), nu zoveel meer betekenis krijgt.

Denken vanuit overvloed is focussen op wat er is, en niet op wat er mist. Hoe makkelijk gezegd, maar zo vaak op een dag toepasbaar. En hoe waardevol als ezelsbruggetje om terug in het moment te zijn. De kunst om echt te kijken naar wat er is, en niet naar wat er ontbreekt, mist, tegenvalt, anders loopt dan je gedacht had, etc. Dat is dus precies de kern van ‘loving what is’ van Byron Katie en ‘de kracht van het NU’ van Eckhart Tolle en van alle andere boeken waarin spiritualiteit aards wordt gemaakt.
Het denken vanuit overvloed is zien dat er altijd genoeg is in het moment, zien dat je meer dan genoeg te bieden hebt, dat je perfect bent zoals je bent, dat je talenten, passie en middelen van zeer veel waarde kunnen zijn voor anderen en precies voldoende zijn om gelukkig, succesvol en vervuld met te zijn.
Als je dat echt kan, dan is er nooit meer sprake van schaarste, crisis, lijden, afgescheidenheid, vijandigheid.

Niet dat het makkelijk is, maar het helpt mij wel om anders tegen dingen aan te kijken. En mezelf te betrappen op de vele momenten dat dit niet lukt. Als er iets tegenvalt. Als iemand niet doet wat ik wil. Als plannen niet uitpakken zoals ik had gedacht. Om dan te blijven zien dat het perfect is zoals het is, en dat er overvloed is, dat is voor mij een mooie uitdaging om in te leren.

Overvloedscoaches
Dit thema willen we heel graag een (luchtige) plek geven op de Avond van de Overvloed. Daarvoor zijn we op zoek naar een aantal overvloedscoaches, die een aantal keer op de avond met onze gasten in gesprek willen gaan over het thema ‘overvloed’. Overvloedcoaches zijn mensen die net als ik door dit thema gefascineerd zijn, overigens zonder dat ze er noodzakelijk zelf 100% in slagen om dit te leven. (de coach en coachee leren allebei). Spreekt het je aan om over het thema ‘overvloed’ op speelse wijze een aantal keer het persoonlijke gesprek aan te gaan gedurende de Avond van de Overvloed? Om mensen voor 10 minuten mee de overvloedlounge in te nemen met vragen: hoe kan er overvloed zijn in werk, in relaties, in geld, in materie, in kansen, in mogelijkheden? 
Meld je dan aan als overvloedcoach bij ca@talentfirst.nl.

We gaan er op 20 november, met jouw hulp, een overvloedig feest met diepgang van maken!