Verbinding zonder hijgerigheid
Verbinding zonder hijgerigheid
13 maart 2015 
1 min. leestijd

Verbinding zonder hijgerigheid

Het woord verbinding gonst al jaren door de gangen van ons training- en coachingsbedrijf TalentFirst. Omdat wij een organisatie zijn van zelfstandig ondernemers (de constructie die we Friend-chise hebben genoemd), is één van de belangrijkste behoeftes om onderling, collegiaal met elkaar te verbinden.

Verbonden met collega’s

Dat is niet altijd alleen maar vanuit intermenselijke interesse, vaak ook vanuit een commercieel belang. De TalentFirst business van talentontwikkelingsprogramma’s en leiderschapsprogramma’s, wordt onderling verdeeld, dus hoe meer je met collega’s verbonden bent, hoe succesvoller je kunt zijn als trainer/ coach.

Zeker de collega’s die werk te verdelen hebben, omdat ze verantwoordelijk zijn voor grote klanttrajecten, zijn daardoor net wat vaker doelwit van pogingen tot ‘verbinding’. De behoefte aan verbinding wordt dan ook niet zelden geagendeerd door mensen die wel wat extra werk kunnen gebruiken.

Gaandeweg heeft de term daardoor bij ons een beetje een bijsmaak gekregen. “Verbinding? Oh, je bedoelt dat je wat van me nodig hebt….!” Met een smile erbij uiteraard.

Het is soms een klein dilemma. Hoe kun je je nou gewoon met elkaar verbinden, zonder dat je in hijgerigheid vervalt en je commerciële belang overduidelijk de onderliggende drijfveer is. Hoe voorkom je dat de ander er al snel geen zin meer in heeft, omdat je intenties uiteraard gevoeld worden.

Ook in netwerkcontacten en acquisitie, toch een niet onbelangrijk onderdeel van ons werk, is de grens tussen verbinden en hijgerigheid soms dun. Hoe voorkom je dat het je overduidelijk maar om één ding gaat: business binnen halen, linksom of rechtsom. Want zodra de ander dat gevoel krijgt, is de kans dat die business er ook echt komt een stuk kleiner.

Alleen écht willen

De enige manier om je echt met iemand te verbinden is om dat ook echt te willen. En misschien wel, alleen dat te willen. In het moment contact maken en reageren op wat er op dat specifieke moment is en gebeurt, is de enige manier om je te verbinden met de ander. Zonder verborgen agenda, zonder dubbele intenties, zonder manipulatie.

Natuurlijk is er niets mis met commerciële belangen. Als ondernemer en professional zul je daar dikwijls vanuit moeten handelen. Maar laat dat niet in de weg staan van echte verbinding.

Dus: benoem je zakelijke intentie en belang, maar zet die vervolgens opzij om een echte verbinding aan te gaan.

Je zult zien dat dat de enige route is om uiteindelijk ook dat zakelijke belang te dienen.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen