Vijf succeslessen van Teun de Nooijer
Vijf succeslessen van Teun de Nooijer
26 oktober 2013 
2 min. leestijd

Vijf succeslessen van Teun de Nooijer

Topsport is kopsport” was het thema van een themadag die ik onlangs bijwoonde. Bekende coaches en topsporters vertelden over hun succesverhaal. Eén van de gastsprekers was de beste hockeyer ooit: Teun de Nooijer. Hij nam ons mee op zijn ‘pad naar succes’ en vertelde over zijn hoogte- en dieptepunten in zijn carrière en hoe hij daarmee om ging.

Van de weg naar de top van succesvolle mensen, en vooral ook van de fouten die zij maakten, kun je een heleboel leren. Teun de Nooijer heeft een vijftal zeer goede tips om jou weg naar succes zo kort mogelijk te maken. Daarom een speciale blog over de lessen van Teun de Nooijer.

Succesles 1: Richt je op je taak, daarna pas volgt de rest

Taakgericht werken is volgens Teun de basis voor succes. Als je teveel wordt afgeleid door bijzaken raak je al snel het spoor bijster. Weet welke dingen van je vereist worden en welke taken er voor je liggen en voer deze uit, voordat je je gaat richten op andere zaken. Succes begint het met goed vaststellen en uitvoeren van eigen verantwoordelijkheden, vanuit die basis kun je daarna doorgroeien en je eigen vrijheid creëren.

Succesles 2: Zelfkennis is essentieel

Wees continu kritisch op jezelf, maar verlies jezelf er niet in; zorg dus voor opbouwende kritiek. Hoewel het misschien confronterend is, is het belangrijk dat je steeds je zelfkennis vergroot. Hoe doe jij de dingen die je doet? Waar ben jij goed in en wat zijn je zwakke plekken? Waar zitten je valkuilen? Hoe ga je om met tegenslag en hoe met succes? Pas als je de antwoorden op dit soort vragen weet, kun je op een positieve manier aan jezelf werken.

Succesles 3: Richt je op het proces i.p.v. het resultaat

De Nooijer en zijn team wonnen een keer de finale van een toernooi. Iedereen was door het dolle heen en er werd spontaan een polonaise gelopen. Maar Teun de Nooijer was veel minder blij. Zijn ploeg was dan wel kampioen geworden maar hij was ontevreden over het proces naar het kampioenschap. Van de zeven wedstrijden had het Nederlandse team er maar twee gewonnen. “We hadden niet het maximale uit onszelf gehaald, het proces was gewoon niet goed genoeg”. Kortom, meer geluk dan wijsheid dus en volgens de Nooijer draait resultaat om het steeds blijven focussen op het proces en niet op het winnen zelf.

Succesles 4: Werk vanuit je eigen kracht

Het is belangrijk je altijd te spiegelen aan jezelf en niet aan anderen. De Nooijer geeft weer een voorbeeld uit zijn carrière. Na een periode van tegenvallende resultaten kreeg het Nederlandse hockeyteam een nieuwe coach; Paul van Ass. Hij liet het team zien dat het zich al een tijd spiegelde aan de tegenstander;  “we hadden gekeken naar hoe de Duitsers het deden en ons daarop aangepast, daarna op de Australiërs. Alles zonder resultaat. We gingen terug naar onze eigen kracht en gingen spelen vanuit onze creativiteit, techniek en snelheid: totaal hockey. Het weer werken vanuit onze eigen kracht heeft geleid tot de finale in London bij de olympische spelen”, vertelt de Nooijer.

Succesles 5: De belangrijkste vraag

De Nooijer besloot zijn verhaal met het belangrijkste advies: “stel jezelf altijd de vraag: wat heb ik te doen om er wel te komen?” Het is natuurlijk makkelijk om bij tegenslag de verantwoordelijkheid te leggen bij een coach, bij je omgeving of andere factoren. Maar daar kom je er niet mee, want er zullen altijd wel dergelijke factoren op je pad komen. Wil je succesvol zijn dan moet je, ook en juíst bij tegenslag, de vraag stellen; ‘wat kan ík doen om tóch mij doel te bereiken’.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen