Manfred Kets de Vries
Ask yourself what (during the last month) gives you energy—and what activities drains you—and act accordingly....
Greetings from snowy Stockholm....
Ask yourself what (during the last month) gives you energy—and what activities drains you—and act accordingly....
Greetings from snowy Stockholm....
Gelukkiger
De eerste stap is om te streven naar het gelukkiger maken van anderen en van jezelf. Ik zie hoe mensen beginnen te stralen als ze vertellen hoe ze hebben bijgedragen aan het geluk van anderen. Wacht dus niet met zelf gelukkiger worden voordat je je op anderen richt.
Kracht en kwetsbaarheid
De tweede stap is om je kracht en je kwetsbaarheid te ontdekken. De paradox is dat je, juist door je kwetsbaarheid onder ogen te zien, je kracht kunt ontdekken en vergroten. Met die kracht maak je anderen en jezelf gelukkig(er).
Leren
Bewust en speels leren, dat is de derde stap naar werkgeluk. Wie in een steeds veranderende omgeving wil blijven werken aan het geluk van anderen en zichzelf, wil blijven leren. Doe je dat op een speelse manier, dan kun je alles wat je tegenkomt zien als een mogelijkheid om te leren. Leren kan op kennis, vaardigheden en op persoonlijkheid. Sommigen ‘ikken’ hebben een te grote rol in ons leven gekregen. De perfectionistische ik bijvoorbeeld. Leren om bijvoorbeeld een mildere ik meer ruimte te geven, kán op een speelse manier. We mogen vallen en opstaan, lachen en weer verder gaan!
Doelen
Doelen stellen én gelukkig zijn in het hier en nu, dat is de vierde stap naar werkgeluk. Kun je hier en nu, terwijl je deze woorden leest, je gelukkig voelen? Dat kan juist als je weet welke richting je op wilt. Mijn doel voor 2019 wordt om een boek te schrijven over werk- én levensgeluk. Een doe-boek. Geïntegreerd met mijn ervaringen als zenleraar. Zo’n doel geeft me richting en rust. Wat wordt jouw doel voor 2019?
Vergeet je droombaan!
Richt je ontspannen focus op de essentie ervan en op die momenten in je leven dat je deze essentie NU al leeft. Blijf vervolgens alert op wanneer je droombaan organisch op je pad komt, in welke vorm dan ook! Want wanneer je je aandacht heel bewust en ontspannen richt op de essenties van dat wat je wenst, dan trek je dat aan.
Mijn belangrijkste werkpleziertip is eigenlijk een heel eenvoudige: zet werkplezier op de agenda.
Letterlijk. Dus heb het er met elkaar over wat jou en je collega's werkplezier geeft. Want werkplezier heb je niet alleen maar samen.
Een handige driedeling als het gaat om plezier in je werk is daarbij:
Oh ja en zet kleine stapjes. Veel plezier!
Werkgeluk zit ‘m erin dat je iets doet wat uit je hart komt. Als je iets graag doet, iets dat bij je past, dat klopt, dan kost het niet veel (negatieve) energie. Dus zoek werk dat je laat fladderen in je hoofd en hart, ook al roept iedereen om je heen anders.
Werkgeluk komt op je pad als je niet alleen maar voor jezelf werkt, maar juist verbinding zoekt met anderen. Zelf merk ik dat bij de ontmoetingen die ik heb voor de levensverhalen, levenslessen en in memoriams die ik opteken. Als je dan even aangeraakt wordt door de levensthema’s van anderen, door de fouten en keuzes die mensen maken, dan kan je dat zelf ook weer op een ander spoor zetten. Laat je inspireren.
Bepaal het liefst voor 100% je eigen agenda, zeg nee tegen klussen die je tegenstaan en neem afscheid van opdrachtgevers die je slecht behandelen. Voel van tevoren goed aan of de opdracht die je moet doen ook bij je past. Hierdoor krijg je een werkkring met mensen die je energie geven.
Mijn tip voor mijzelf is ‘focussen op wat ik te bieden heb, en minder reageren op vragen van een ander’…
De vier pijlers van werkgeluk
Of je nu bij een advocatenkantoor op de Zuidas werkt of bij de gemeente Noordenveld (ik mocht de afgelopen maanden lesgeven op beide plekken), overal willen mensen graag gelukkig zijn in hun werk. En het goede nieuws is: daar kun je zelf iets aan doen.
Ik heb dit niet van mijzelf. Mijn vrouw volgde een online cursus Happiness at Work van de Universiteit van Berkeley en bestookt me sindsdien dagelijks met haar kennis. In haar cursus stond het PERK-model centraal. PERK is een acroniem voor de vier pijlers onder ons werkgeluk: Purpose, Engagement, Resilience, Kindness (een hoger doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid).
Interessant is dat iedereen aan wie mijn vrouw dit PERK-lijstje voorhoudt, zelf wel iets kan verzinnen om z’n werkgeluk te vergroten. Voor mij bleek punt drie echt belangrijk. Ik pieker veel te vaak tijdens en over mijn werk. Meer genieten van het moment is een vaardigheid waar ik aan ga werken. Ondanks aanvankelijke reserves wil ik dit jaar – eindelijk – eens meedoen aan een cursus mindfulness.
Ook interessant. Met het PERK-model in de hand snap je beter dat mensen prima gelukkig kunnen zijn in heel verschillende werkomgevingen. Veel van de punten op het lijstje draaien namelijk niet om de organisatie of je functie, maar om dingen waar je zelf de baas over bent. Wie doelbewust zoekt naar de positieve kanten van zijn werk, wie zelf beslissingen neemt over zijn loopbaan, wie bovendien niet te veel piekert en aardig is voor anderen, kan misschien wel overal gelukkig worden. Op de Zuidas en in Noordenveld.
Ben Tiggelaar (verschenen als column in NRC)