27 bizarre levenslessen na 23,5 uur Barcelona
27 bizarre levenslessen na 23,5 uur Barcelona
21 maart 2015 
9 min. leestijd

27 bizarre levenslessen na 23,5 uur Barcelona

Met mijn ‘Mastermind’, een groep ondernemers met wie ik maandelijks inzichten en inspiratie uitwissel, was ik drie dagen in San Pere de Ribes, nabij Barcelona. Natuurlijk was het gezellig, inspirerend en leerzaam, dat had ik van te voren verwacht. Maar dat ik na de eerste drieëntwintig en een half uur al 27 bizarre levenslessen op zou doen, was zo impactvol, dat ik ze graag met je deel:

Meer jezelf zijn en minder consessies

Zoals je bent, ben je het meest waardevol. De kunst is om in je werk zoveel mogelijk jezelf te blijven en dat is moeilijker dan het klinkt. Zo vaak zijn we geneigd om ons aan te passen aan wat anderen denken, zeggen of oordelen. Zo makkelijk doen we consessies ten opzichte van wie we eigenlijk zijn. Terwijl we in de meest echte versie van onszelf het meest te bieden hebben aan anderen.

We houden toch wel van je

Zeker als het spannend wordt, denken we te vaak en te snel dat anderen ons zullen afwijzen en ons zullen veroordelen. En onbewust koppelen we daaraan eenzaamheid en het gevoel er niet meer bij te horen. Maar dat is natuurlijk onzin. We houden toch wel van je, zeggen de mensen die dichtbij je staan. Juist met je onzekerheden en angsten, want die hebben we zelf ook. Het maakt je echter en aantrekkelijker. En we gunnen je juist die groei en spannende stappen, want daarachter wordt het alleen maar mooier.

Angst is een goede raadgever

Tuurlijk is het soms spannend om te stretchen, dingen te doen die je nog niet deed en te gaan waar je nog niet ging. Maar juist daar doorheen ligt je grootste groei. Buiten je comfortzone begint het avontuur, the juice en het leven om je vingers bij af te likken. Dat weet je natuurlijk wel, maar angst houd je er van af. Laat angst zijn als de gong voor de volgende ronde. Every level a new devil. Het teken dat er weer iets te beleven valt, iets te leren, iets te ontdekken.

Luister naar je onderbuik

Je onderbuik vertelt je wat je echt wilt en wat je moet doen. Luister er gewoon naar, beter dan naar de stemmen en meningen van anderen, hoe goed bedoeld ook. Je onderbuik, je gut feeling weet het beter.

Vertrouw je intuïtie

Wat een kadootje dat je dat stemmetje diep in je, de hele dag meedraagt. Die stille kracht die we intuïtie noemen. Die je precies vertelt wat je te bieden hebt en wat je te doen hebt. Is het je al opgevallen dat het leven leuker en moeitelozer wordt als je er naar gaat luisteren? Niet altijd makkelijker, maar wel vervullender, omdat het klopt.

Je bent niet voor niets uniek

Wat jij als uniek individu te bieden hebt, is echt anders dan alle 7 miljard wereldburgers. Heb je je dat al eens gerealiseerd? En dat gaat verder dan je denkt, want zeker ook je stoutste dromen zijn uniek. Die dingen waar jij van smult. Die zo exciting zijn dat je ze nauwelijks hardop durft uit te spreken. Daarin zit jouw kadootje aan de wereld!

Ik houd ervan met panden en projecten bijzondere belevenissen te creëren. Ik vind het te gek als ik dat voor elkaar krijg, als dat lukt. Dat geeft me echt een kick.
Dat is helemaal niet altijd logisch of heel hard nodig in mijn business, maar ik kan het niet laten. Ik weet gewoon dat ik daarmee magic kan creëren. Dan is het toch mijn morele plicht om dat te doen?
Wat een goed nieuws! Het is je morele plicht om je stoutste dromen – ja, ook die ene – werkelijkheid te maken, want daarmee creëer jij jouw magic in de wereld. Waar wacht je nog op!?

Bij angst en twijfel, keer terug naar je ware identiteit

Keer terug naar wie je echt bent en waar je voor staat en gaat, als het moeilijk wordt of helemaal niet lukt. Als je je verbindt met wie je bent en wat je diepe missie is, ontstaat de rust om weer te zien wat je volgende stap is.

Ken je blauwdruk

Onderzoek je missie, je waarden, je doel. Zorg dat je weet waar je voor staat en gaat. Als dat nog werk vraagt en het antwoord niet duidelijk is, maak daar dan als eerste werk van. Ga ermee aan de slag, kijk in de spiegel, consulteer je vrienden en familie. Zelfkennis is de belangrijkste kennis die je kunt opdoen, als je succesvol en gelukkig wilt zijn door de dingen die je doet.

Je bent geconditioneerd door je achtergrond

Waar je vandaan komt, bepaalt wie je bent. Het bepaalt je patronen, je gewoontes, je gedrag. Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar ze sturen je onbewust in het heden. De strategieën waar je vroeger lastige situaties mee oploste, kun je in de toekomst gebruiken om dat weer te doen. Maar de stenen waar je je in het verleden aan stootte, komen in heden en toekomst ook nog makkelijk voorbij. Het karrenspoor waar je al zoveel jaren in voort beweegt, is hardnekkiger dan je denkt.

Zorg voor de juiste, helpende blauwdruk

Dat betekent gelukkig niet dat er geen ontsnappen aan is en je gedoemd bent te blijven prutsen zoals je altijd al deed. Creëer een blauwdruk van jezelf die helpend is, die je inspireert, die je vooruit helpt. Wie wil je zijn? Wat wil je doen? Waar wil je gaan? Wat is jouw aansprekende toekomstbeeld van jezelf?

Doe jezelf het plezier om de beste versie van jezelf te zien en daar naar te gaan leven. Inclusief de dingen die je nu nog niet kan of doet of hebt. Zie het plaatje beter dan het nu is, zodat de wet van de aantrekkingskracht zijn werk kan doen.

De wereld is gecreëerd door mensen die niet veel slimmer zijn dan jij of ik

Wat een geruststellende gedachte. De wereld waarin we leven, werken en liefhebben is het resultaat van duizenden jaren creatie van mensen zoals jij en ik. Niet slimmer, briljanter, talentvoller. Ben je gek! Mensen die met hun twijfels en angsten en onzekerheden, stap voor stap achter hun wensen en intuïties aan gingen. Net als jij en ik.

Je grootste zwakte is je grootste kracht

Weet dat jij iets te brengen hebt, juist in wat je nog moet leren. Waar je zwaktes zich manifesteren, kun je anderen iets overbrengen. Wat jij moeilijk vind en hoe je dat overwint, is super leerzaam voor mensen die diezelfde stap nog moeten maken. Ga op zoek naar wat je te leren heb en leer het ons!

Stuur je amychdala terug in zijn hok

De amychdala is het stukje hersenen wat je oerbrein wordt genoemd. Je hagedissebrein, volgens Seth Godin. Het zorgt ervoor dat er bij stress of paniek wordt ingegrepen, om je te beschermen. Het houdt je dus (met de beste bedoelingen) af van alles wat je spannend vindt of waar je bang voor bent. Terwijl het daar nou juist leuk wordt.
Dé manier om dit stukje oerbrein terug in zijn hok te sturen, is door een helder doel te hebben en verbonden te zijn met je waarden. Zelfkennis is dus ook hier het devies. Weet waar je voor staat en waar je voor gaat.

Maak het verschil

Het is ongelooflijk wat één iemand voor elkaar kan krijgen. Bedenk maar eens, dat alles wat er in de wereld is, ontstaat is in het brein van één persoon. Of het nou om bedrijven gaat, creaties, de Sagrada Familiaplannen of hele systemen. Er is altijd 1 iemand die er als eerste over begon en die de bal aan het rollen bracht.
Dat kan jij zijn. Als jij serieus werk maakt van wat er in je creërende fantasie omgaat, kunnen tientallen, honderden, duizenden of miljoenen mensen daarvan de vruchten plukken.

Zoek geluk in de lichtjes in je ogen

Dit is het verhaal van de arts die terugkeek op zijn leven en bedacht waarom hij allerlei keuzes had gemaakt. Succes, aanzien en geld waren achtereenvolgens de dingen geweest waar hij zijn geluk in had gezocht. Toen hij de eerste keer 100.000 gulden dividend op zijn rekening zag worden bijgeschreven, wachtte hij op het magische wat er zou gebeuren. Zou hij nu gelukkig worden?
Er gebeurde niets.
Inmiddels realiseert hij zich dat hij geluk te vinden heeft in de lichtjes in zijn ogen. Hij wil mensen helpen en het liefst zoveel mogelijk.

Hij straalde toen hij dit nieuwe inzicht met ons deelde. Geluk is dichterbij dan je denkt.

Train elke dag

Geluk of het goede gevoel is ook een chemisch proces. Door te sporten activeer je de hormomen die je daarbij helpen. Dopamine, endorfine, serotonine. Door elke dag minimaal 15 minuten te sporten krijg je hulp van deze chemische, natuurlijke vrienden. En je wordt er nog productiever van ook.
Zoek een beweging die bij je past. Begin met 5 minuten per dag en bouw dat rustig op.

Vergeef, niet voor de ander maar voor jezelf

Verlos jezelf van de negatieve energie die conflicten of frustraties uit het verleden je kosten. Vergeef en laat los. Niet voor die ander, maar voor jezelf. Je bent fijner zonder de negativiteit.

Je hoeft niet begrepen te worden.

Au, wat is het lastig als mensen je niet begrijpen. Vooral als ze dichtbij je staan.

Maar realiseer je dat er niets geks aan is, als mensen niet direct snappen waar jij al veel langer over nagedacht hebt. Ze zijn simpelweg nog niet zo op de hoogte als jij. Of ze hebben een andere kijk op de zaak. Of geen interesse.
Zou het niet heerlijk zijn als je jezelf verlost van de wens om begrepen te willen worden? Doe gewoon je ding, ga je gang, jaag je eigen dromen na. Daar heb je de ander veel minder voor nodig dan je denkt. En dan komen ze vanzelf.

Blijf gek

Steve Jobs besloot er die briljante Stanford speech mee: Stay hungry, stay foolish. Maar hoe moeilijk is het om als volwassen mensen, die zichzelf behoorlijk hoog hebben zitten, gewoon echt gek te blijven. Soms tegendraads, against the odds, tegen de verwachtingen en conventies in. Hoe lastig is dat, als je daarin zachtjes of ruchskichtlos gecorrigeerd wordt. Durf je dan nog gek te blijven? Dat is de eenvoudige opdracht.

Focus op wat er wel is

Richt je aandacht op wat goed gaat, wat er is en waar je energie van krijgt. Blijf met je gedachten weg van wat mislukt (sowieso een heleboel), waar je plannen niet uitkomen en waar je wordt tegengewerkt. Houd je energie hoog, door te focussen op wat lukt, wat er zou kunnen en wat mogelijk is.

Het leven is leuk bedoeld

Onthoud dat het leven bedoeld is als een feestje en realiseer je dat er iets moet veranderen als dat langere tijd niet de realiteit is. Focus op wat je kunt beïnvloeden en creëer de omstandigheden die jou weer blij maken en je leven weer een feest. Er is geen enkele reden waarom jouw leven te lang een drama zou moeten zijn.

Neem jezelf als uitgangspunt

Het is niet egoïstisch om daarbij jezelf als uitgangspunt te nemen. Jij bent ook voor anderen het meeste waard, als je jezelf in de beste omstandigheden bevindt. Wanneer jij lekker in je vel zit, doet wat je leuk vindt en lichtjes in je ogen hebt, heb je ook aan anderen het meeste te bieden. Niet voor niets wijst het cabinepersoneel van het vliegtuig je erop dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten, voordat je anderen gaat helpen. Dat is ook in het belang van die ander.

Accepteer dat je niet alles kunt

Het meeste kun je niet, dat is een geruststellende gedachte. Daarvoor heb je anderen nodig. Zoek de mensen om je heen die precies die dingen kunnen, waar jij het zelf laat afweten. Van je af denken is de meest effectieve manier om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Dus geen lijst met wat jij allemaal nog moet doen, maar bij elk ding wat gedaan moet worden de vraag stellen ‘wie gaat dat doen?’.

Realiseer je overigens dat anderen ook het meeste niet kunnen, dus ga op zoek naar de juiste persoon voor de klus.

Vergelijk niet

Verspil je energie niet met jezelf met anderen vergelijken. Kijk puur naar jezelf, naar jouw talenten, naar jouw doel en missie, naar wat jij te doen hebt. En zoek de meest effectieve route om het beste uit jezelf te halen. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Gewoon jouw unieke zelf, ieder ander is al bezet. Je hebt het met jezelf te doen en dat is meer dan genoeg.

Houd jezelf niet klein

Stop met het berispen, veroordelen en kleineren van jezelf. Hoe moeilijk is het om echt tot topprestaties en mindblowing stuff te komen, met dat ondermijnende stemmetje in je achterhoofd die je vertelt dat het allemaal helemaal niets wordt. Dat stemmetje stoppen is niet zo makkelijk, maar je kunt al wel vast stoppen om je er iets van aan te trekken. Hoor de stem, tover een glimlach op je gezicht en haal je schouders op. En gewoon lekker in je kracht gaan staan en door.

Alignment: doe wie je bent

Doe wie je bent, op de manier zoals jij bent. In lijn met wat bij jou klopt, zonder toneelstukje, zonder kopieergedrag. Ben jezelf en doe jezelf, ook als het even tegenzit of helemaal niet lukt. Maak het niet mooier dan het is en het is prachtig.

Geef niet op, ga door

Je overschat wat je in een jaar voor elkaar kunt krijgen, maar je onderschat wat je in tien jaar kunt realiseren. Houd vol en ga door. Natuurlijk komt succes niet in 1 week tot stand. Soms duurt het jaren of decennia. Houd koers, blijf voelen wat goed is en geef het jouw beste. Vastberaden doelgerichtheid vanuit je unieke zelf, is de enige route naar duurzaam succes en geluk.

Ik zie uit naar jouw creaties!

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Activity tracker
Door

Activity tracker

op 09 Jul 2020

Vooral de tip: "train iedere dag" zal impact maken. Het lichaam is een eenvoudige capsule met allerlei hormonen die je stemming en staat bepalen. Door te sporten zorgt endorfine vooral dat je in de flow raakt en dat je opgaat in je lichaam.Sinds kort sport ik zelf met een activity tracker. Ik kan het iedereen aanbevelen. Tijdens het hardlopen, zwemmen en wandelen meet het fitness horloge al mijn activiteiten op. Zoals stappen, afgelegde kilometers en verbruikte calorieën. Sporten wordt dan een stuk uitdagender. Want je wil iedere dag en week weer iets beter doen. En je eigen records verbreken. Zoals een goede coach, helpt een activity tracker mij op koers te blijven. Een activity tracker is dus een extra steuntje in de rug en kun je 24 uur per dag comfortabel dragen. Dus zelfs s' nachts om de duur en kwaliteit van je slaap te meten.

Activity Tracker
Door

Activity Tracker

op 15 Nov 2021

Focus op wat er wel is, train elke dag. Dit zijn prachtige, toepasbare tips die ik meeneem uit dit artikel. Ook ik heb waarde gehaald uit het combineren van dergelijke tips in combinatie met een activity tracker. Dit zorgt ervoor dat ik mijn hartslag optisch kan meten bij elke sport die ik doe. De tip 'train elke dag' probeer ik toe te passen door elke dag 10.000 stappen te zetten. Hierhij helpt een stappenteller enorm. Ook ben ik al lang een fanatiek zwemmer en probeer ik hardlopen te gaan oppakken. Een digitale ondersteuning is hierbij niet een overbodige luxe :)

Reactie plaatsen