500 mensen, 1 HR functionaris en een spijkerbedje
500 mensen, 1 HR functionaris en een spijkerbedje
15 mei 2020 
2 min. leestijd

500 mensen, 1 HR functionaris en een spijkerbedje

De vraag die Britt Breure het meest gesteld krijgt, is hoe je als enige HR persoon een organisatie van 500 mensen kunt bestieren. Het geheim blijkt niet alleen te zitten in het automatiseren en standaardiseren van zoveel mogelijk processen (inderdaad met de eigen software), maar vooral in het vertrouwen en de verantwoordelijkheid die AFAS medewerkers krijgen om van alles voor jezelf te regelen. Verlof, declaraties, opleidingen en zelfs uit dienst gaan. Regel het maar.

“Vertrouwen is een van de kernwaarden en dat voel je ook echt. Alleen al het feit dat ik vier jaar geleden deze job als HR manager kreeg zonder HR achtergrond, zegt wel genoeg, denk ik. We hebben ook geen functiebeschrijvingen, iedereen geeft zelf invulling aan zijn rol.”
“Als medewerker moet je dus ook de verantwoordelijkheid nemen om weloverwogen keuzes te maken, met gezond verstand in het belang van AFAS.”

Het handboek met 16.000 woorden over wat er allemaal niet mocht verdween in de prullenbak.

“Het is een illusie dat je alles kunt vastleggen en dichtregelen. En bovendien wil je ook niet iedereen aan banden leggen, voor die ene medewerker die een keer ergens misbruik van maakt. Mensen kunnen prima zelf hun beslissingen nemen. Bijvoorbeeld parkeerkosten bij een event in AFAS live. Mag je dat declareren? Voor de ene persoon is het een uitje, maar in een andere situatie ben je er echt voor werk. Maak zelf de overweging wat fair is.”

Iedereen mag zelf weten waaraan ‘ie zijn persoonlijke ontwikkelingsbudget van € 1000 uitgeeft.

“Daar zijn geen restricties op, behalve dat het met gezond verstand in het belang van AFAS moet zijn. En het is openbaar waaraan het wordt uitgegeven. Maar er hoeft geen baas een krul onder te zetten”

Waar zouden mensen in moeten investeren, als jij ze adviseert?

“De balans tussen werk en privé in de gaten houden, daar zie ik mensen stress ervaren. Maar ook onderzoeken waar je energie van krijgt. Volg dat! Ook al lijkt het voor je functie niet meteen logisch. Een programmeur die het leuk vond om te presenteren moet dat echt gaan doen. Daar wordt je als werknemer maar ook als werkgever gelukkiger van!”

“We doen daar ook veel in. Niet alleen geeft de top van het bedrijf het goede voorbeeld, doordat CEO Bas bijvoorbeeld deelt hoe hij zelf af en toe echt uitlogt, geïnspireerd blijft, met voeding omgaat of ontspant door voor een presentatie op een spijkerbed te gaan liggen.”

Eh… een spijkerbedje?

“Sterker nog, ik dacht eerst dat ‘ie gek geworden was, maar ik he er inmiddels zelf ook één. Een halfuurtje op een spijkerbed kan alleen als je helemaal ontspant. Heerlijk! Check het maar op www.nailsofbliss.nl. En nee, we hebben geen aandelen.”

Jullie zijn een gigantisch nieuw hoofdkantoor aan het bouwen?

“Ja, daar gaan we eind 2020 naartoe, dat gaat ons echt helpen werken op een andere manier vorm te geven. Er zijn sportfaciliteiten, meditatieruimtes, een bibliotheek, een eigen theater voor producties. Dat gaat een heel andere medewerker beleving opleveren.

Je kunt met een andere dagindeling veel productiever werken, als je tussen de middag een potje zaalvoetbal of tennist.”

Komen er ook spijkerbedjes?

“Eh nou, eh…hey, da’s eigenlijk best een goed idee…..”

Deze interviews vinden plaats in het kader van het nieuwe boek ‘Lekker, werken!’ wat in de zomer uitkomt.
Klik hier voor een gratis exemplaar.

 

Bekijk dit en vele andere interviews hier of luister ‘m via je favoriete podcastkanaal of via de Fluitend naar je werk Podcast.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen