ATW: Dag 20 - Great Places to Work
ATW: Dag 20 - Great Places to Work
29 juni 2013 
3 min. leestijd

ATW: Dag 20 - Great Places to Work

Ondanks dat ik laat ging slapen, heb ik de wekker toch op 7 uur gezet, om een rondje hard te lopen door deze villawijk van San Jose. Hier merk je niets van een crisis of teruggang. Drie garagedeuren is ongeveer de norm hier. Het leven lacht je toe in dit deel van de Sunshine State, waar het geld uit de Valley rijkelijk is neergedwaald.Met de cabrio van Willem, rijden we naar Soraa, de L.E.D. lampenontwikkelaar waar hij werkt in Fremond. In zo’n drie kwartier passeren we allerlei spraakmakende namen als eBay, Evernote, Tesla. Je voelt dat de wereld hier wordt uitgevonden. Bij Soraa wordt licht opnieuw bedacht, op basis van eigen innovaties. De startup maakt nog geen winst, maar werkt daar met 200 man wel heel hard aan. Willem is gepassioneerd over zijn werk, hij werkt al vele jaren in het licht en heeft net zijn lifetimeemployment bij Philips ingeruild voor Lovetime employment bij Soraa. ‘Hier werken de slimste mensen’, legt hij uit. Collega’s en hun niveau van werken als belangrijkste motivator.Als ik hem achterlaat steek ik met Highway 84 de Baai over naar Palo Alto en Mountainview. Facebook zit direct op Hackerway 1, in een gigantisch complex. Een afspraak is niet gelukt en ik spreek met een aantal mensen die deelnemen aan de 5 of 10 km hardloopwedstrijd. Het is een gesloten bastion, een kopje koffie binnen, moet ik uitstellen tot mijn volgende trip.Via de 101 rijd ik San Francisco in. Ik neem een eerdere afslag en rijd door de kleurrijke Missionstreet via Market downtown, waar winkels zich vermengen met wolkenkrabbers tot aan het waterfront. Wat een heerlijke stad! Precies op tijd ben ik voor mijn lunch met Rachel, bij Google op Spearstreet, net onder de Bay Bridge. Niet op de campus in Mountainview, waar 25.000 Googlers werken, maar het lokale SF kantoor. Ook hier is het druk zat. We lunchen op de 6e verdieping, waar de Google chefs voor een paar honderd man een dagelijkse, overvloedige en gratis lunch bereiden. We zitten buiten in de zon en kijken over de baai waar de dubbele brug zich over uitstrekt. Gek idee dat deze brug ingestort is tijdens de laatste aardbeving.Rachel vertelt dat zij, net als de collega’s, alle gratis faciliteiten, genieten van het eten, maar ook van de activiteiten als workshops, meditatie, mindfullness, de gym, auteursbijeenkomsten, etc. Maar het leukste van werken bij Google voor haar is het gezamelijk bijdragen aan de missie om de wereld beter te maken.Ze vertelt over de campus op Mountainview, waar op het Googleplex 30 café’s door Google worden uitgebaat, net als sportclubs, bioscoop en wat al niet meer. Een wekelijkse Thank God It’s Almost Friday sessie met oprichters Larry en Sergey, waar iedereen alles mag vragen wat hij maar wilt. 
Ik realiseer met dat Google werken echt naar het volgende niveau heeft getild en dat ze de plek in hebben genomen die eerder misschien door kerk of gemeenschap werd ingevuld.Ze vertelt over haar eigen plannen ten aanzien van een boek over het nemen van een sabbatical. Zij nam drie maanden onbetaald verlof en kwam herboren terug. Ik suggereer haar om voor het boek vooral de support van Google te vragen, waar ze nog niet aan gedacht had. Het idee dat Google misschien iedereen wel een exemplaar zou willen geven…. Als bijactiviteit bij Google, brengt Rachel auteurs bij Google binnen om een praatje te houden. Daar ben ik natuurlijk wel in geinteresseerd. Als de donder mijn boeken vertalen!!Ik raak geinspireerd voor mijn eigen Great Place to Work ambitie. De formule bestaat uit drie dingen, zo merk ik steeds terug: je kunnen verbinden met de missie van het bedrijf het niveau van de mensen en de onderlinge samenwerking de ‘perks’, zoals Rachel de extra’s noemt: gratis eten, gesubsidieerde sport, massage, bijeenkomsten, trainingen, etc. Volgens mij kunnen wij dat ook neerzetten bij TalentFirst!De middag skate ik de stad door, eindeloos langs winkels en kantoren. Voor het eerst maak ik een smakker(tje). 
Er is een heerlijke vibe. Ik kijk nog even bij Pinterest naar binnen, in een oude loods. De stad bruist, mede omdat zondag de Gay Parade op de agenda staat. Ook hier zou ik kunnen wonen! De combinatie van klimaat, water, heuvels, innovatie en creativiteit spreekt me net zo aan als in Sydney.Op weg naar mijn slaapplek, passeer ik het North Beach. Het is een prachtdag, zonder zeemist (het enige nadeel van SF). Er wordt gesurfd. Na een lekker Vietnamees diner (kan het Amerikaanser?), crash ik in mijn AirBnB appartement, bij het Golden Gate Park. Ik stort me niet in het nachtleven, maar kijk een video op bed. En dan, (dankzij de jetlag?), nog een.
Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen