Gebruik Internet voor je personal branding
Gebruik Internet voor je personal branding
31 mei 2008 
3 min. leestijd

Gebruik Internet voor je personal branding

In het artikel van Guido David over Personal Branding 2.0, zet hij een aantal interessante lessen van marketeers op een rijtje voor iedereen die zich met Personal Branding bezig houdt. Echter, de belofte in de toevoeging 2.0 in de titel wordt niet waargemaakt, terwijl het internet een enorme versneller is en kansen biedt voor iedereen die zich met personal branding bezig houdt of wil houden.

TalentBranding

Personal Branding, of TalentBranding, jezelf als merk in de markt zetten, is met je persoon doen wat marketeers met producten of diensten doen.
De stap van product naar merk maken, is voor personen: de stap van functionaris naar persoonlijkheid.
Meer kleur, meer beleving, meer onderscheidend vermogen. En op basis daarvan meer klantvoorkeur creëren. Of die klant nou een werkgever, opdrachtgever, collega of baas is.

Ik vind personal branding zeer nuttig voor je eigen ontwikkeling, omdat het je dwingt na te denken over je onderscheidend vermogen, je kwaliteiten, je unieke propositie. En dat is niet alleen belangrijk voor iemand die op zoek is naar een nieuwe baan, maar minstens zo cruciaal voor de bijna 1 miljoen ZZP’ers, voor in loondienst werkende consultants, projectmanagers, intercedenten, marketeers, etc.

Gebruik het internet

Tot voor kort had je hiervoor een aantal middelen tot je beschikking: een CV, een visitekaartje, je eigen verhaal. Op deze plek is het natuurlijk een open deur om te vermelden, maar het internet heeft het aantal mogelijkheden om jezelf als Personal Brand te onderscheiden, enorm vergroot. Het aantal tool ervoor groeit bijna dagelijks.

Toch is het aardig om een aantal van de mogelijkheden op een rijtje te zetten en in te zoomen hoe je de kansen kan benutten voor je eigen Personal Brand.

De eerste stap van offline naar online voor professionals leek ooit het elektronisch CV, geplaatst op een eigen homepage. Inmiddels zijn persoonlijke websites voor veel mensen het medium om zichzelf in geuren en kleuren te profileren, rondom hun specifieke interesses en belevingswereld. De kunst bij het maken van een goede persoonlijke website is het maken van je keuzes en het leggen van je focus. En dat maakt het voor veel mensen een moeilijk proces. Je hebt toch het idee dat er ineens 1 miljard chinezen met je meekijken. Dus het moet wel goed zijn!

Persoonlijke website

Mijn eigen persoonlijke website heeft om die reden ook een behoorlijk tijdje op zich laten wachten voor dat ik het resultaat had waar ik nu echt blij mee ben.

Bloggen op een persoonlijk blog of groepsblog is een zeer krachtig middel om jezelf onderscheidend en herkenbaar neer te zetten. Niet alleen de eigen posts, maar ook de reacties die je plaatst communiceren wie je bent en waar je voor staat. Het is slim om daar bewust mee om te gaan. Hetzelfde geldt voor microblogs als Twitter. Het beeld van je activiteiten gedurende de dag laat een indruk van je achter. Dat kan maar beter de indruk zijn die je wilt en die klopt met jouw personal brand.

Het Merk IK

De eerste zin in ons boek ‘Het Merk IK’ uit 2004 begon met de tekst: ‘Je wordt toch wel in een hokje gestopt, bepaal dan zelf welk hokje’. Authenticiteit is ook hier om meerdere redenen het kernwoord. Je Personal Brand moet kloppen met wie je echt bent en wil zijn. In deze online wereld is het nauwelijks meer anders vol te houden. Een beeld neerzetten van iemand of iets anders dan je werkelijk bent lukt je niet als je actief bent op het net. Het internet is meedogenloos transparant en goudeerlijk. Je bent wie Google zegt dat je bent.

Social networks als Facebook, Hyves, LinkedIn of look-a-likes bieden ook een uitstekend podium om jezelf te profileren. Het opvallende vindt ik dat mensen zich op Hyves een stuk kleurrijker presenteren dan ze gewend zijn te doen op een CV of in een zakelijke omgeving. Ook LinkedIn lijkt het serieuze broertje van Hyves en Facebook te zijn geworden, met de focus op functies en taken die je hebt vervuld.

Ik voorspel dat er tussenvormen gaan ontstaan, waar je je aan je zakelijke omgeving steeds meer kunt gaan profileren als een persoonlijkheid, een mens van vlees en bloed, met passies, talenten, interesses en eigenaardigheden. Want mensen willen met mensen samenwerken.

De kracht van online personal branding is dat je daarmee die weg kunt afsnijden. Je kunt jezelf helpen sneller herkenbaar, verkozen en gewaardeerd te worden om de persoon die je bent, met alle menselijke en professionele kanten die daar bij horen. En dat maakt je leven een stuk makkelijker en leuker.

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen