Jouw morele plicht: Eerste hulp bij Bore out
Jouw morele plicht: Eerste hulp bij Bore out
28 februari 2010 
1 min. leestijd

Jouw morele plicht: Eerste hulp bij Bore out

Ik las in het NRC een artikel over Bore Out, een nieuwe vermomming van een dramabaan. Je zo stierlijk vervelen op je werk, dat je er fysieke klachten aan over houdt. Lusteloosheid, vermoeidheid, depressie. Volgens de onderzoekers die worden aangehaald, leidt één op de zeven bewoners van de kantoortuin aan deze gevreesde aandoening. Ze zijn te herkennen aan het rekken van werkzaamheden, het voeren van dralende overleggen, het doelloos door de gangen lopen met schijnbaar belangrijke dossiers, net wat te lang bij het koffieapparaat hangen of dagelijks de krant en tijdschriften uitspellen achter het bureau.

Bore Out

De Bore Out patiënt heeft een nadeel ten opzichte van degene die aan Burn Out leidt. Zijn/ haar ziektebeeld is nauwelijks geaccepteerd. Dat maakt dat de patiënt uit schaamte zijn klachten liefst onder de pet houdt en zorgt dat niemand erachter komt. Zeker collega’s en manager niet. De huisarts wordt ook zelden geconsulteerd met Bore Out klachten. Het resultaat is dat de Bore Out patiënt nodeloos lang in zijn of haar hachelijke situatie blijft zitten, niet zelden tot de pensioengerechtigde leeftijd!! Wat een drama voor de persoon zelf, en voor zijn collega’s, partner, kinderen, etc.

Wees alert

Jij als vitale, gezonde en empowerde collega hebt daarom een morele plicht op je schouders rusten. Er is belangrijk werk te doen: Kijk om je heen met een alert oog: 1 op de zeven van je collega’s lijdt aan Bore Out en is niet in staat zichzelf hieruit te bevrijden. En that’s where you come in! Aan jou de taak om hem of haar met zachte, dan wel harde hand te wijzen op de ontsnappingsroute! Jij als empowerde professional weet dat het mogelijk is om een droombaan te hebben waarin je je talenten en passies kunt inzetten ten behoeve van anderen. Bovendien weet je ook nog dat dat niet moeilijk is! Help een medemens in nood en wijs hem of haar op het simpele stappenplan:

Inzicht, Vertaling, Actie:

  1. Onderzoek wat je talenten en passies zijn.
  2. Vertaal dit naar waardevol en belangrijk werk.
  3. En kom in actie om dit voor jezelf realiteit te maken.
Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 25 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen