Lunch assesment (in 10 vragen)
Hoe je omgaat met je lunch, geeft je verrassend veel inzicht in hoe het met je gesteld is qua werk. Je kunt er uit opmaken of je nog wel op de juiste plek zit, of je doet waar je goed in bent en of je huidige baan je droombaan is.Simpel. Snel. Effectief:
De vragen:
- Hoe vaak heb je vandaag al naar de klok gekeken voor de lunch?
- Is de lunch iets waar je naar uit kijkt, een hoogtepunt in je dag?
- Zie je de lunch als iets puur functioneels (‘eten moet je toch!’), of als een broodnodige onderbreking van de werkdag?
- Sla je wel eens een lunch over?
- Komt het regelmatig voor dat je nog niet geluncht blijkt te hebben om 14.30 u?
- Ben je een snelle luncher, of juist lekker langzaam?
- Lunch je vaak (veel) langer dan nodig?
- Zie je uit naar het einde van de lunch, cq. het begin van de rest van de werkdag?
- Eet je vaak achter je bureau terwijl je doorwerkt?
- Weet jij wie zaagmans is?
De antwoorden:
- Als je continu op de klok aan het kijken bent, kan het zijn dat je erg uitkijkt naar het moment dat wat je doet voorbij is. Het aantal momenten dat je dat doet, is waarschijnlijk een goede indicator om te bepalen of je toe bent aan een carrièrestap. Toen ik een aantal keren als vader hielp op het kinderdagverblijf (dat was part of the deal), betrapte ik me erop dat ik elke vijf minuten op de klok keek. Ik vond het een drama….
- Het is natuurlijk mooi als je uitkijkt naar de lunch vanuit een ‘pull’ argument. Bijvoorbeeld omdat je met collega’s bent, gezelligheid, lekker eten of wat dan ook. Erger is het als je uitkijkt naar de lunch vanuit een ‘push’. Als lunchen voor jou betekent ‘even niet werken’, dan kan dit ook een goede indicator zijn voor het verkeerde werk. Wees eens eerlijk….
- De lunch zien als een broodnodige onderbreking van de dag kan prima zijn om nieuwe energie op te doen, even te onthaasten, te socializen en te innerlijke mens te voeden. Ook hier weer is het zaak alert te zijn op de verkeerde argumenten. Een welkome onderbreking omdat het zo verschrikkelijk is wat je doet, is een klip en klare aanwijzer voor een dramabaan.
- Mensen die hun werk heel leuk vinden, slaan soms (of vaak) de lunch over. Gewoon omdat ze er niet aan denken en helemaal opgaan in datgene wat ze aan het doen zijn. Niet heel slim overigens, want het is goed om aan je lichaam te denken met een voedzame lunch, maar wel een teken aan de wand. Als je je werk zo leuk vind, dat je zelfs de lunch vergeet, doe je waarschijnlijk het juiste.
- Als je om 14.30 u ineens ontdekt dat je nog niet geluncht hebt, is waarschijnlijk hetzelfde aan de hand. Je gaat zo op in wat je doet, je bent goed bezig.
- Mensen die graag weer snel door willen met datgene wat ze aan het doen zijn, kunnen soms hele gehaaste lunchers zijn. Snel, snel, dan weer lekker door. Een goed teken dat je doet waar je passie ligt!
- Het tegengestelde is ook waar. Mensen die hun werk eigenlijk niets vinden, en gewoon hun uren zitten te draaien om het salaris binnen te harken, zie je vaak net wat langer dan nodig aan de lunchtafel. Dralen, uitstellen, rekken. Alles om maar niet terug aan het werk te hoeven. (Heel irritant trouwens als je in shifts luncht en zit te wachten op je terugkerende collega’s). Deze mensen zie je ook net wat langer bij koffieapparaat, kopieermachine of prikbord staan. Geldt dat ook voor jou? Dan kan het goed zijn dat je als de sodemieter op zoek moet naar werk wat wel leuk is. Geldt dit voor je collega’s? Print deze tekst dan uit en laat het ergens slingeren. Grote kans dat ze het - ergens tijdens werktijd - uitgebreid gaan zitten lezen.
- Als je uitkijkt naar het einde van de lunch kan dat betekenen dat je een broertje dood hebt aan dat sociale gedoe met collega’s (‘push’). Maar als je gewoon weer lekker door wilt (‘pull’) met wat je aan het doen was, dan is dat interessante informatie. Je zit waarschijnlijk op een prima plek!
- Mensen die leuke dingen doen, hebben de neiging snel achter hun bureau een broodje te eten. Gewoon lekker doorwerken. Een signaal voor prima werk, maar gezellig met je collega’s lunchen kan ook leuk zijn.
- Als je uitkijkt naar de lunch, kijk je waarschijnlijk ook uit naar de woensdag, de dag waarop Zaagmans de week door midden zaagt. En zie je je werk misschien als een hinderlijke onderbreking van het weekend. Time for a change?
Er zijn steeds meer mensen die ontdekken dat het hebben van een Droombaan gewoon een makkelijk haalbare realiteit is. Blijf niet zitten in werk wat niet bij je past. Doe jezelf een plezier. Doe je collega’s een lol en maak wat van je (werkende) leven. Je hebt het meest aan anderen te bieden als je iets doet waar je passie, talenten en plezier in zit. Of er nou wel of geen crisis is.
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt...
Is er in 25 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven