recessie

Drie voordelen van de crisis

De crisis heeft natuurlijk ook een aantal voordelen. Ik noem er graag drie:

Voordeel 1

When the going gets tough, the tough gets going. In tijden van crisis onderscheiden de mensen die echt iets te bieden hebben, van anderen voor wie dat niet het geval is. Als jij tot die eerste categorie behoort is het dus een uitgelezen kans om nu je onderscheidend vermogen te laten zien

Voordeel 2

Mocht je ontslagen worden dan krijg je bijna altijd de kans om begeleiding in te schakelen voor het vinden van een nieuwe baan. Dit is voor veel mensen de kans om eens goed over zichzelf en hun carrière na te denken. Een kans die ze niet zouden krijgen of zichzelf niet zouden geven, op het moment dat er geen externe druk is en de economie niet noopt tot scherper aan de wind zeilen

Voordeel 3

Je bent het meest succesvol in dat wat je leuk vindt. Daarin kun je namelijk het langste doorgaan, het meeste oefenen en het meest vol van zijn en creatief. Het is nu meer dan ooit echt zaak om echt goed te zijn in wat je doet. Het is dus nu – ook meer dan ooit – zaak om achter datgene aan te gaan wat je echt leuk vind. Dankzij de crisis!

Ontslag een zegen?

Kans in ontslag

Mijn item bij BNR ging vandaag over de kans in ontslag. Hoewel het een cliché lijkt, ben ik er echt van overtuigd dat het voor veel mensen het beste is wat hen kan overkomen. Niet dat het makkelijk is om dat vooraf in te zien, maar achteraf kijken de meeste mensen positief naar een ontslag. Omdat het hen brengt naar een betere plek, terwijl ze normaliter niet in beweging zouden zijn gekomen.

Kies je stap na ontslag bewust! Nu kan ‘t!

Ik sprak vandaag een buurtgenoot die met ontslag te maken had. De afdeling werd ge-outsourced. Einde verhaal. Ze wist het al een tijdje, maar het moment kwam dichterbij. Nog twee maanden voor het uur U, en dan gelukkig nog 7 maanden volledig doorbetaald. Een riante regeling.

Wat daarna

De vraag ‘wat daarna?’ speelde natuurlijk door haar hoofd. Een collega ging een opleiding voor doktersassistent doen, dat leek haar ook wel wat. Ze had nog een week de tijd om te beslissen. Want misschien wilde ze ook wel in de branche blijven. Maar waarschijnlijk werd het die opleiding. Ze wilde toch iets met mensen doen. Binnen het sociaal plan was ook een outplacementtraject aangereikt. Dat kon ze ook nog gaan doen, ze moest nog maar eens kijken. Ik heb haar het laatste aangeraden. Ik vond het ongelooflijk dat ze dat zelf niet bedacht had. Maar toen begreep ik waarom.

Jezelf opnieuw uitvinden

Mensen die met ontslag geconfronteerd worden maken zich vaak alleen zorgen over het vinden van een nieuwe baan. Maar als je in deze situatie komt, heb je vaak een enorme kans om jezelf opnieuw uit te vinden. Om te ontdekken waar je lol in hebt, waar je goed in bent, waar je van toegevoegde waarde kunt zijn. In een dergelijke situatie krijg je vaak geld en tijd om dit uitgebreid uit te zoeken. Veel mensen zouden dat geld en die tijd anders nooit hebben geïnvesteerd. Ze zouden gewoon rustig hebben doorgekabbeld in een baan die, zoals voor deze dame, nou niet bepaald haar droombaan was. Hoewel het een cliché lijkt, is voor veel mensen ontslag dus een van de mooiste dingen die hen had kunnen overkomen.

Grijp alle mogelijkheden

Mijn advies bij ontslag: grijp alle mogelijkheden die er zijn om op kosten van je werkgever echt de diepte in te gaan en te ontdekken wat het werk is dat echt bij je past. Want als je het antwoord op die vraag eenmaal weet, is het vinden van een baan daarin geen enkel probleem meer. Die komt dan schijnbaar vanzelf op je af, door je eigen creativiteit en geïnspireerde actie vanuit je hervonden passie.

Dat beloof ik je, want ik weet het uit ervaring van onze duizenden klanten.

Recessie als blessing in disguise

Tijdens mijn wekelijkse BNR item vandaag, stond ik stil bij de onzekerheid die de dreigende recessie meebrengt.

Baanzekerheid is niet afhankelijk van je werkgever

Ik denk dat het je onzeker kan maken als je jezelf voor je baanzekerheid vooral van je werkgever afhankelijk maakt.

Weet wat je te bieden hebt

Als je weet wat je te bieden hebt, bijvoorbeeld waar je passie zit en hoe je toegevoegde waarde kunt bieden, zul je minder snel in paniek raken.