Train je 3 vernieuwingsspieren
Train je 3 vernieuwingsspieren
22 juli 2017 
3 min. leestijd

Train je 3 vernieuwingsspieren

Ik heb deze blog over het trainen van je 3 vernieuwingsspieren geschreven in de tuin van conferentiecentrum Samaya in Werkhoven. Een voormalig klooster waar het heerlijk vertoeven is om helemaal tot jezelf te komen. In diverse trajecten in ons werk bij TalentFirst nemen we mensen mee op een retraite die ik ook mag begeleiden. Het levert vaak prachtige inzichten op door even helemaal weg te zijn uit de dagelijkse hectiek en realiteit. Recent ben ik mezelf ook deze kado’s aan het geven. Ik kom tot nieuwe inzichten en kan ik in alle rust werken en creëren. Ik raad het iedereen aan!

Naden van de dag

En naast deze ultieme momenten voor jezelf geloof ik dat we juist ook kunnen ontwikkelen en persoonlijk kunnen groeien ‘in de naden van de dag’. Het leven zit vol lessen en leermomenten, waardevolle kado’s. Het is alleen de vraag of we ze willen zien. En als het lukt om die dagelijkse kleine leermomenten meer te benutten dan hoeven we niet altijd van training naar training te gaan. Bij Samaya lukt het me steeds beter om stevigheid te voelen in het verhaal wat ik te bieden heb en waar mijn passie ligt. En ook inzicht te krijgen op thema’s die me elke keer weer afhouden van mijn pad. Letterlijk een weg met vallen en opstaan. Ik neem je dan nu ook graag mee in mijn passie: Ik lever graag een bijdrage aan de vernieuwing van organisaties. Continue organisatievernieuwing en innovatie is cruciaal om een antwoord te vinden op de uitdagingen in deze tijd.

Organisatievernieuwing

Mensen maken de organisatie en daar ligt wat mij betreft dan ook de sleutel van organisatievernieuwing. In plaats van mensen te zien als remmende werking op vernieuwing en verandering, geloof ik dat juist die mens de organisatievernieuwing mogelijk kan maken en de vernieuwing ook kan laten versnellen. Je waardeert de mens dan juist als katalysator van de organisatie vernieuwing. Als het je lukt als organisatie om te zorgen dat iedereen de beste versie van zichzelf kan zijn, dan heb je een enorm potentieel om als organisatie succesvol te zijn. Hoe je dat kunt doen? Ik adviseer bedrijven om persoonlijke groei en ontwikkeling mee te nemen in de dagelijkse praktijk en zo met elkaar elke dag een beetje beter te worden. Wat daarvoor nodig is, is een Veilig Verander Klimaat. Een omgeving waarin individuen worden uitgenodigd en gechallenged om te leren en ontwikkelen in de naden van de dag. Vanuit het Veilig Verander Klimaat werk je collectief aan het trainen van een drietal ‘vernieuwings-spieren’. Het trainen van een spier kost tijd en bouw je langzaam op. Een marathon loop je ook niet in één dag. Dat vraagt veel training en hoe meer je je spieren hebt getraind hoe beter je ze kunt belasten. Voor topsporters is training ook onderdeel van hun normale dagelijkse routine. Door het trainen van hun spieren kunnen topsporters tot de ultieme inspanning komen en het beste resultaat bereiken.

3 vernieuwingsspieren

Dit geldt ook voor het trainen van de drie vernieuwingsspieren die zorgen dat je als organisatie in beweging kan komen. Hoe sterker deze spieren worden, hoe sneller en verder je als organisatie kunt vernieuwen. 1. De bewustzijnsspier. Van onbewust naar bewust is de eerste stap die nodig is om te groeien en te vernieuwen. Bewust worden van je kwaliteiten, je dromen, je visie en ook je patronen, conditioneringen, valkuilen etc. etc. Hoe sterker de bewustzijnspier is, hoe meer licht je kunt zetten op zaken die je onbewust sturen. Dit geldt zowel op persoonlijk vlak als op team en organisatie niveau. 2. De comfortspier. Vernieuwen gebeurt per definitie buiten je comfort zone. Onze mind houdt niet van ongemak en wil ons graag in deze comfortzone houden. Als je je comfortspier kunt versterken, dan kun je ook individueel en collectief je comfortzone oprekken. Dat heeft een versnellend effect op organisatievernieuwing. 3. De kwetsbaarheidsspier. Op het moment dat je met elkaar in dialoog kan zijn over wat je raakt, waar je blij van wordt of wat je lastig vindt, kan dat ook een enorme boost geven aan je bewustzijnsspier. Ook het team en organisatie bewuste wordt groter als je met elkaar kwetsbare en diepgaande dialogen kunt voeren. In het begin kan het onwennig zijn om deze spieren in te zetten en kan het je ook ‘spierpijn’ opleveren. En als je met elkaar gewend bent om op deze manier te werken, dan kan dat veel voldoening geven. Organisaties die investeren om deze vaardigheden met elkaar eigen te maken, vergroten de vernieuwingskracht van hun organisatie. En daarmee heb je als organisatie de sleutel in handen om nu en in de toekomst succesvol te zijn. Ik wens je een fijne zomer waarin je vooral kunt 'genieten in de naden van de dag'! Martine van den Hoed
Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen