Wat is wijsheid? 5 bronnen van inspiratie
Wat is wijsheid? 5 bronnen van inspiratie
16 mei 2017 
5 min. leestijd

Wat is wijsheid? 5 bronnen van inspiratie

Heb jij het je wel eens afgevraagd, zo stilletjes in jezelf bij een moeilijk vraagstuk in je leven; ‘tsja, wat is nou wijsheid?’ Wijsheid vind ik sowieso een bijzonder fenomeen. Probeer het maar eens uit te leggen aan een kind bijvoorbeeld. Het is voor mij best wel iets ongrijpbaars en heel intrigerend. In mijn zoektocht naar het antwoord op die vraag, kwamen er diverse bronnen van inspiratie op mijn pad. Hieronder vijf belangrijke bronnen, die voor mij dit jaar inspirerend zijn geweest:

De Trendrede

Begin dit jaar las ik de Trendrede; een heel mooi initiatief van een groep Trendwatchers die jaarlijks de actualiteit kaderen en clusteren in overkoepelende thema’s. Zij schetsen “de golven waarop Nederland richting de toekomst surft”. Ik vind dit elk jaar weer erg interessant om te lezen en het biedt mij een groter kader waarin ik alle ontwikkelingen die ik om mij heen zie, kan plaatsen.

Dit jaar staat o.a. in het teken van ‘de fluisterende vernieuwing vs. de grote roep van de weerstand’. Zij hebben het erover dat zelfregie de toekomst heeft, maar dat we daar nog niet altijd goed mee om weten te gaan. We willen (of eisen soms) vrijheid maar weten nog niet altijd hoe dan ook de verantwoordelijkheid en de consequenties te dra
gen. Zie hier de link naar het document.

Wijsheid

Over wijsheid zeggen zij het volgende: “in die voortschrijdende technologie en datageweld, tekent zich een zoektocht naar wijsheid af. Naar mensen die zich uitspreken vanuit levenservaring en rust”. Kijk maar naar wat er gebeurde toen Jan Terlouw het bij DWDD had over het inmiddels beroemde touwtje uit de brievenbus. Een groot deel van Nederland hing aan zijn lippen. “Het gaat om mensen die, vaak middels hun leeftijd, emoties kanaliseren. En dit doen in een even vernieuwende als vloeiende taal en vorm, die de polarisatie overstijgt”. Een voorbeeld daarvan vind ik ook onze koning, die in de speech voor zijn 50e verjaardag meer van zichzelf liet zien dan hij ooit deed en meten zijn populariteit enorm zag stijgen. En ook Alexander Pechtold, die zichtbaar geëmotioneerd is als iemand bij Nieuwsuur uit het publiek een noodkreet uit dat hij nu dood wil, en niet 18 jaar wil wachten vanwege onze huidige wetgeving. In de trendrede hebben ze het mooi verwoord: “We hebben met elkaar patronen te doorbreken, op zoek naar een menselijke maat”. Doen we 😉

Phoenix opleidingen

Die term ‘menselijke maat’ brengt mij meteen bij een andere grote inspiratiebron voor mij, namelijk Phoenix opleidingen. Phoenix slaagt er toch elke keer weer in met hun opleidingen mijn verwachtingen te overtreffen en stelt mij in staat grote stappen te zetten in mijn ontwikkeling. Het gaat er zo over de essentie van het leven; altijd middels het doorleven van eigen ervaringen en overtuigingen. En naast dat het ongelooflijk leerzaam en verrijkend is, biedt het ook een heel fijn thuisgevoel.

Down to earth

Na een tip zag ik de Film Down to earth begin dit jaar. Het gaat over een gezin dat z’n bestaan in NL heeft opgegeven en zich onder de indianen heeft begeven en zich later ook onder andere volkeren en stammen heeft gemengd, om te horen hoe zij met onze planeet omgaan en met elkaar, bijv. hoe ze wijsheid over generaties heen doorgeven. Deze film is echt een aanrader. Zie www.downtoearthfilm.com

Ik vond het erg leerzaam en inspirerend en deed me (opnieuw) beseffen dat mijn belangrijkste taak in het leven gaat over mijn rol naar mijn kinderen. En dat vind ik best moeilijk. Hoe doe je dat goed? En zeker in deze tijd.

Autonomie

De generatie die nu opgroeit krijgt veel vrijheid en autonomie, dat willen ze ook graag, en dat maakt ze heel mondig en zelfs eisend soms. Best ingewikkeld. Wanneer ga je erin met ze mee en wanneer trek je de grens en bepaal jij als ouder wat er gebeurt? Wanneer leer jij van hen en wanneer leren ze van jou? Ik word bijv. regelmatig door mijn oudste zoon gewezen op wat wij verspillen aan voedsel, water en gebruiksvoorwerpen. En dat vind ik supergoed van hem. We maken er ook best een potje van met onze planeet.

Anderzijds denkt hij – bijna tien jaar – dat hij al de hele wereld snapt en kent. Via de vloggers op youtube van over de hele wereld die hij volgt, lijkt zijn wereld ook heel groot en in dit tijdperk is het zoeken hoe onze rol als ouder opnieuw uit te vinden. Dat intrigeerde me ook zo in de film; hoe gaan die stammen en volkeren om met hun tieners en pubers? Zij kennen nog echte inwijdingsrituelen, waarbij ze zich meestal terugtrekken in de natuur en de oude wijzen voorgaan en de jongeren laten zien wat er echt belangrijk is in het leven. Maar dat gebeurt wel in een evenwicht waar ze de jongeren ook zelf een en ander laten ontdekken en uitvinden. Zelf uitzoeken, binnen bepaalde kaders. Wat is de balans?

Nature Quest

Ik heb zelf recent ook een nature quest gedaan, waarbij ik een dag alleen in de natuur heb doorgebracht, zonder enige afleiding. Een enorm intense ervaring kan ik je vertellen, waarbij ik echt werd teruggeworpen op mezelf onder het mom van ‘wie ben je als je niets meer hebt’ (zie www.naturequest.nl voor meer informatie).

Lijkt mij echt heel bijzonder als we dit weer zouden invoeren met onze kinderen bij bepaalde overgangsperioden, bijv. afsluiting basisschool of middelbare scool. Is eens iets anders dan de stedentrips die de meesten nu met hun ouders doen 😉

TalentFirst nieuwe fase

Onze eigen zoektocht in hoe we TalentFirst als organisatie de nieuwe fase van volwassenheid in loodsen, is voor mij ook zo’n inspirerende ervaring. En vooral hoe we dat doen met elkaar; open, onderzoekend, lerend van elkaar en openstaand voor andere perspectieven. Kortom erg leerzaam en ‘t gaat echt over samen ondernemen. En ook in dat proces komt geregeld de vraag voorbij: “tsja, wat is wijsheid”?

Inspiratiebronnen

Tot slot mogen deze boeken op de lijst van inspiratiebronnen niet ontbreken:

  • ‘Reinventing organisations’ van Frederic Laloux; een mooi antwoord op hoe organisaties zouden moeten meegroeien in dit tijdperk van transformatie.
  • De biografieën van Bruce Springsteen en van Steve Jobs; wat een ongelooflijk inspirerende mensen. Met name dat ze zo dichtbij zichzelf zijn gebleven, ondanks dat anderen hen dat niet altijd in dank afnamen. Op zichzelf al een les voor mij.
  • ‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill; laat je niet misleiden door de rare titel, het boek is al meer dan 100 jaar oud en bevat zoveel wijsheid, die nog actueel is. Bijzonder knap hoe hij zijn tijd al ver vooruit was in zijn denken. Echt wijsheid!
  • Door de bomen het bos zien van Jan Bommerez; ook zo’n wijze en inspirerende man, die heel knap uiteenlopende inzichten en wijsheden bundelt tot één geheel. Van kwantumfysica en neuro-science tot ‘Business insights’ en Oosterse wijsheid.
  • en de nieuwste uitgave van Phoenix: De tekens verstaan. Ik heb ‘m nog lang niet uit maar vind het nu al een prachtige weergave van alles wat ik bij Phoenix in de afgelopen jaren geleerd heb. Daarnaast schetst het heel mooi hoe
    leiderschap in deze tijd vorm te geven; “vanuit een verrassend nieuw en oeroud perspectief”.

Geen van deze bronnen pretenderen op zichzelf de wijsheid in pacht te hebben. Dus concrete antwoorden vind ik er niet. Wel zijn er gemene delers in te bespeuren.
De natuur als bron voor wijsheid, evenals de generaties voor ons om op terug te vallen. Daarnaast de verwijzing naar onze innerlijke wijsheid; “our inner voice” zoals Steve Jobs het zo mooi noemt in zijn quote hiernaast.

En zo maak ik dan ook elke keer die tocht naar binnen, naar mijn inner voice, mijn intuïtie en vind mijn persoonlijke wijsheid. Die helpt mij om antwoord te kunnen geven op de grote vragen die in het leven voorbij komen. En mezelf dan af te vragen, “wat is wijsheid”?

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen