De beste versie van jezelf
De beste versie van jezelf
17 juli 2016 
4 min. leestijd

De beste versie van jezelf

Ik geloof erin dat iedereen is voorbestemd om te schitteren. Voor mij is dit aangewakkerd door een tekst die ik ruim 10 jaar geleden las met de titel 'we zijn allemaal voorbestemd om te schitteren', zie onder. Deze tekst is van Marianne Williamson en het gerucht gaat dat Nelson Mandela deze gebruikte voor zijn inaugurele rede in 1994. Of dat nou waar is of niet maakt niet zoveel uit, de tekst sloeg bij mij in als een bom. Waarom?

Schitteren

Tsja, ik denk vanwege de herkenning dat ik mezelf kleiner maakte. Opdat anderen niet onrustig zouden worden in mijn buurt. Met in mijn IMG_2899achterhoofd hetgeen ik had meegekregen van thuis: “doe maar gewoon”, “niet te koop lopen met wat je hebt” en “je moet niet denken dat je meer bent dan een ander”. Dus dan is ‘t een hele kunst om echt te mogen schitteren. Van mezelf. Ik ben ook benieuwd wat de tekst met jou doet. Wanneer heb jij voor het laatst geschitterd? Maak jij je wel eens kleiner dan je werkelijk bent? Nadat ik deze tekst las, is er behoorlijk wat veranderd in mijn leven:
  • Vlak na het lezen in 2007, volgde ik een training Persoonlijke Effectiviteit via Heineken, mijn werkgever destijds. Met open mond van bewondering zat ik te kijken hoe de twee trainers hun werk deden. Ik had al aardig wat trainingen gevolgd, maar dit had ik nog nooit meegemaakt. Zo in jezelf duiken, wat geweldig!
  • Op aanraden van een van die trainers ging ik in 2009 een intensieve opleiding volgen op gebied van ontwikkeling & begeleiding van mensen, bij Phoenix in Utrecht. Stiekem had ik een droom om ook zo’n trainer te worden, net als zij. Maar een stemmetje in mij zei ook heel duidelijk “no way, dit is niet voor jou weggelegd” en ook “dat kun jij niet bereiken, not in a lifetime”. Laat staan dat ik die droom hardop ging delen met anderen. En toch zette ik voorzichtige stapjes op weg ..
  • We maken een sprong in de tijd, naar 2014; zeven jaar na die bewuste training. Ik heb besloten Heineken te verlaten om ondernemer te worden op het gebied van training & coaching. Mede omdat ik ’t gevoel had dat ik tot nog meer in staat ben als ik écht zou doen wat mijn hart me ingaf. Dat ik dan pas echt zou schitteren.Ik sloot me aan bij TalentFirst, een netwerkorganisatie van ca. 25 professionals. In wisselende samenstelling ontwikkelen we programma’s en verzorgen training & coaching voor uiteenlopende klanten. Een super-spannende stap, des te meer omdat ik thuis hoofdkostwinner ben. Zou het me lukken om een gezonde business op te bouwen? En zou het genoeg opleveren voor ons gezin (man en twee kids) om van te leven?

Ontspanning

Inmiddels zijn we twee jaar verder nu en heb ik een solide basis opgebouwd. Voor mij is nu dus ook een moment om terug te blikken en iets meer te ontspannen. De eerste fase, gekenmerkt door onzekerheid, is achter de rug en ik heb een mooie vaste klantenkring opgebouwd van aansprekende bedrijven. Dit had ik eerder echt niet voor mogelijk gehouden, "not in a lifetime". En zie nu.. Weet jij op welk gebied jij optimaal zou kunnen schitteren? En doe je werkelijk wat je hart en intuïtie je ingeven? Of zie je beren op de weg? Ik geloof erin dat het leven bedoeld is om datgene te vinden waarin jíj werkelijk schittert. En dat je in staat stelt om je doelen in het leven te bereiken, je dromen te realiseren, je potentieel te benutten, het maximale uit je leven te halen, kortom de beste versie van jezelf te worden. En zo anderen te inspireren dat ook te doen.3178cf21ec896a44ce53f9fb8bafec9f

Jobs en Mandela

Zoals Steve Jobs al zo mooi zei: “have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become”. Of Mandela: “there is no passion to be found in playing small, in settling for a life that’s less than the one you are capable of living”. Weet jij wat jou ervan weerhoudt dit te doen? Het klinkt zo simpel. Waarom is het dan in de praktijk toch vaak zo moeilijk? Ik heb het hier vaak over met de mensen die ik coach. En wat zijn er toch veel barrières zijn die we voor onszelf opwerpen om er niet voor te gaan. Wat ik zoal tegenkom? Hier wat quotes: “ik weet nu wat ik heb en nog niet wat ik ervoor terugkrijg”, “maar dat kan ik helemaal niet” of “ik kies liever voor veiligheid en zekerheid” of “ik weet nog niet precies hoe ik die droom moet omzetten in acties” of “maar wat als het niet lukt?” of “ik ben bang voor de afwijzing”.

Interne stemmetjes

En dan heb ik het nog niet over die interne stemmetjes, de innerlijke overtuigingen die niét hardop worden gedeeld. Waarom? Omdat er (nog) teveel schaamte is, schuldgevoel of kritiek op jezelf; “dat mag toch niet”. Vaak hebben die stemmetjes te maken met de overtuigingen die je van huis uit meegekregen hebt en met de angst voor het onbekende. Wat is de beste versie van jou? Hoe word je dat? Wees eens écht eerlijk naar jezelf. Onderzoek die interne dialoog (ook wel 'self-talk' genoemd) en ontdek wat jou ervan weerhoudt om die beste versie van jezelf te worden. Wat maak jij jezelf nog wijs, opdat je daar niet komt? Dat je je inhoudt en dat je potentieel niet volledig benut?mandela-quotation-580x326 Ik hoop van harte dat de tekst van Marianne Williamson of van Steven Jobs of van Mandela ook iets in jou raakt. Net als het bij mij deed. En je aanzet tot actie om de beste versie van jezelf te worden. Want “met je gedeisd houden bewijs jij de wereld geen dienst. Er is niets verlichts aan om je zo klein te maken dat anderen nooit onrustig worden in jouw buurt”. “We zijn allemaal voorbestemd om te schitteren. Zoals kinderen dat doen”. Met dank aan Ms Williamson*, Mr Mandela en Mr Jobs. *Marianne Williamson heeft ook recent een ongelooflijk mooie, inspirerende speech gegeven tijdens USC Baccalaureate Ceremony 2016, te vinden op youtube.
Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen