Je droombaan realiseren, volgens Ben Tiggelaar
Je droombaan realiseren, volgens Ben Tiggelaar
30 november 2013 
1 min. leestijd

Je droombaan realiseren, volgens Ben Tiggelaar

Ik zat in de accountancy. Maar dat ging niet goed. Ziek thuis. Traject gehad. En nu werk ik alweer een hele tijd in het onderwijs.”
“Je lacht erbij als je het vertelt.”
“Ja, want achteraf ben ik er enorm blij mee.”

Overstappen

Jaap. Acht jaar geleden maakte hij de overstap. De eerste tijd stond hij voor de klas. Financiële vakken. Eigenlijk voortbordurend op zijn werk als accountant. Maar stap-voor-stap verlegde hij zijn werkterrein. “Ik ben management- en coachingscursussen gaan volgen. Ik heb daar echt om moeten zeuren, maar uiteindelijk heb ik mijn leidinggevende kunnen overtuigen. Dat is nu vijf jaar geleden. Sinds vorig jaar leid ik nu de afdeling en richt me vooral op de ontwikkeling van mijn collega’s. Mijn eigen slechte ervaringen komen me daarbij trouwens heel goed van pas.”

Droombaan vinden

Ik geloof best dat er mensen zijn die via een vacature in de krant of online de ultieme droombaan vinden. Gewoon: pats, dat is ‘m! Maar dat zijn de uitzonderingen. Een meer realistische manier om een droombaan te bemachtigen is door er zelf een te creëren. Door in je bestaande werkomgeving steeds meer taken en verantwoordelijkheden te verzamelen rond jouw persoonlijke talenten en vaardigheden. De Jaap-manier dus. Stap-voor-stap elimineer je het werk dat beter bij anderen dan bij jou past. Stap-voor-stap vorm je je baan rond die bezigheden waar je wél energie van krijgt.

Het woord droombaan roept bij veel mensen het beeld op van iets dat je zomaar in de schoot geworpen krijgt. Maar in werkelijkheid is het hard werken om via vele kleine stappen je baan naar je hand te zetten.

Ik las een leuke uitspraak van hockeycoach Marc Lammers: “Vijftig keer 2% is ook 100%.” Iedere week een kleine verandering levert ook een groot effect op als je een jaar verder bent. Je hoeft geen accountant te zijn om te snappen dat dit bijzonder waar is.
Dit is een column uit Ben’s boek: ‘De beste columns’ – bestel het boek hier

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen