Droombaan
Werken voor het geld is pure armoede
Miljoenen mensen hebben zich de afgelopen dagen lopen verbijten, omdat ze weer de loterij niet hadden gewonnen. Weer geen uitvlucht uit het werkende leven, waaraan we zo graag willen ontsnappen. En geld winnen, heel veel geld, zou de perfecte oplossing zijn. Immers, met een paar miljoen op de bank hoef je nooit meer te werken. Maar is dat wel zo? Lees meer
Gevaarlijke gewoontes die jouw loopbaan kunnen schaden
In mijn werk als intercedent en interim recruiter en nu als trainer van onder andere sollicitatietrainingen hoor ik regelmatig de vraag van mensen die op zoek zijn naar een andere baan: wat wil de selecteur aan de andere kant van de tafel zien en horen? Welke vragen gaan zij stellen en hoe moet ik daar op antwoorden? Let daarbij op deze gevaarlijke gewoontes:Lees meer
Je droombaan realiseren, volgens Ben Tiggelaar
“Ik zat in de accountancy. Maar dat ging niet goed. Ziek thuis. Traject gehad. En nu werk ik alweer een hele tijd in het onderwijs.”
“Je lacht erbij als je het vertelt.”
“Ja, want achteraf ben ik er enorm blij mee.”Lees meer
Het nieuwe werken – hoe je een bevlogen medewerker wordt met 4 ingredienten
Heb je het gevoel dat je je talenten niet goed kwijt kan in je werk? Dat het je niet precies duidelijk is wat je toegevoegde waarde is in de organisatie of maatschappij? Of dat een groot deel van wat je te bieden hebt, niet wordt benut? Kijk dan eens of een ‘nieuwe manier van werken’ je uitkomst kan bieden. Hoe dat werkt, dat lees je in dit artikel.
Uit recent onderzoek blijkt dat een op drie werknemers zich onderbenut voelt. Zij vinden dat ze meer kennis en kwaliteiten in huis hebben dan ze nu in hun werk gebruiken. Dat is toch zonde! ’Nieuwe werkers’ hebben de uitgelezen kans om meer van hun potentieel te benutten.
Hoe werkt dat dan? Nou, dat kan met behulp van onderstaande vier ingrediënten van het nieuwe werken. Volg je dit recept en je zult zien dat je je in plaats van onderbenut een bevlogen mens gaat voelen
Het nieuwe werken ingrediënt 1 – Sturen op output
Het nieuwe werken en sturen op output gaan hand in hand. Zorg dat je een duidelijk en concreet doel met je manager afspreekt, waar je zelfstandig mee aan de slag kunt. Leg hierbij een link naar de team- en organisatiedoelstellingen. Zo weet je precies wat jouw toegevoegde waarde is in het grotere plaatje.Een deel van je potentieel ligt in je persoonlijke drijfveren. Die bepalen, waar je warm voor loopt.
Wanneer je je drijfveren kunt inzetten ten behoeve van het afgesproken doel, dan levert dat een grote interne motivatie op. Je doet er daarom goed aan om inzicht te verwerven in wat jou precies drijft en dit vervolgens te vertalen richting de doelen die je afspreekt op je werk.
Vergeet niet om het doel SMART te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden). Zo weet je allebei precies waar je aan toe bent.
Het nieuwe werken ingrediënt 2 – Vrijheid en vertrouwen
Het nieuwe werken staat of valt met geven en nemen van vertrouwen en vrijheid. Staan je organisatie, je manager en je collega’s achter het nieuwe werken, dan krijg je als het goed is de vrijheid en het vertrouwen om zelf te bepalen op welke manier je je werk inricht en de afgesproken doelen behaalt.
En daarmee heb je de vrijheid om op een manier te werken, die bij jou past en zo meer van je potentieel te benutten.
Heb je het idee dat er in jouw team nog niet echt een vertrouwenscultuur heerst, kijk dan of je als team (voorzichtig) het gesprek hierover kan aangaan en zo de veiligheid kan vergroten. Je zal niet de enige zijn in je team die hiermee worstelt.
Het nieuwe werken ingrediënt 3 – Persoonlijk ondernemerschap
Het krijgen van vrijheid en vertrouwen brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Niet alleen verantwoordelijkheid om de afgesproken doelen te behalen, maar ook verantwoordelijkheid om die vrijheid daadwerkelijk te benutten.
Wanneer ik managers en teams begeleid, blijkt dit voor veel mensen een spannende stap te zijn, zelfs als aan de ingrediënten van ‘output sturen’ en ‘vertrouwen’ is voldaan.
Persoonlijk ondernemerschap betekent dat je de regie neemt over je doelen en de manier waarop je die behaalt. Je neemt initiatief en ziet steeds nieuwe kansen. Het nieuwe werken bied een duidelijke kans om je werk zo vorm te geven, dat je je kwaliteiten erin kwijt kan en op een manier die bij jouw drijfveren past.
Dus pak die kans, kijk opnieuw naar je doelen en blijf de manier waarop je ze behaalt innoveren. Denk ‘out of the (9 to 5)’box’ en kijk hoe je sterke kanten hierin kunt verweven. Vind je dat lastig? Spreek een brainstorm sessie af met een creatieve collega of vriend op een inspirerende locatie.
Het nieuwe werken ingrediënt 4 – Teamverbinding
Last, but nog least, zorg dat je dit alles in verbinding met je collega’s doet. Laat anderen weten waar je aan werkt. Zorg dat je je collega’s betrekt op stukken waar je zelf op vast loopt of waarin jullie complementair zijn.
Geef ook hen de kans meer van jouw potentieel te benutten. Laat zien aan welke doelen je werkt en welke kennis en talenten jij graag inzet op je werk. Je zult merken dat je vaker gevraagd wordt voor de dingen die bij jou passen en je energie geven.
De moraal van dit verhaal? Ga uit van een motiverend doel en neem jezelf als vertrekpunt.
Talenten ontdekken: zes vragen die je direct op weg helpen
Hoe zou het voor je zijn om in een paar zinnen te vertellen wat jouw talenten zijn? Misschien herken jij ook wel wat velen als uitdaging zien: ‘ik wil heel graag weten wat mijn talenten zijn en ook erover kunnen vertellen, maar hoe kom ik er achter?
Het is een proces dat ik zelf ook heb doorlopen en eigenlijk stopt dat proces ook nooit. Daarom is het juist zo goed om er periodiek mee bezig te zijn. “Waar ben ik werkelijk goed in? Waar krijg ik energie van? Hoeveel procent van mijn talenten benut ik in mijn werk? Past wat ik doe nog steeds bij mij?” Het zijn allemaal vragen die ik mezelf ook blijf stellen.
Talenten ontdekken: ga aan de slag!
[ff tussendoor: je kunt nu het boek ‘Lekker, werken!’ gratis bestellen]
Vaak zien we het belang van talenten ontdekken en benoemen wel, maar komen we niet (meer) in actie omdat we niet zo goed weten hoe je dat doet. Het leuke is, er is niet één manier die de beste is maar er is altijd wel dezelfde eerste stap: in actie komen!
Om je een beetje op weg te helpen heb ik zes vragen opgesteld die je aan jezelf kunt stellen. Zes vragen waar ik zelf enorm veel aan heb gehad en die jou ook kunnen helpen de eerste stap te zetten naar het ontdekken van jouw talenten.
Talentenvraag 1: waarover kun je niet ophouden?
Mensen zijn vaak goed in dingen die ze leuk vinden en vice versa. Zijn er onderwerpen waar je zó vol over bent dat je er een hele avond of misschien wel een hele dag over kunt praten? Of zijn er onderwerpen waarover jij zo graag praat dat anderen al snel vragen of je alsjeblieft een keer over wat anders wilt praten? Over wat voor onderwerp gaat het dan? Welke passie zit er in die onderwerpen verscholen en, nog belangrijker, welke talenten?_
Talentenvraag 2: waarvoor wordt jouw hulp gevraagd?
Zoals gezegd; misschien zie je je eigen talenten niet scherp, maar je vrienden zien ze, zeker weten, wél. Mensen om je heen weten meestal precies wat je talenten zijn. Word je wel eens om hulp gevraagd voor iets? Waarvoor is dat dan? Hebben ze je bijvoorbeeld gevraagd om hen te helpen onderhandelen over die nieuwe auto? Of hen te helpen met het repareren van iets in huis? Of je eens kritisch naar een plan wilt kijken? Of je een luisterend oor wilt zijn? Welke kwaliteit herkennen je vrienden bij jou waarvoor ze je hulp vragen? Mensen hebben je waarschijnlijk al indirect verteld over je talenten. Kijk met behulp van deze vraag eens door hun bril…..
Talentenvraag 3: wat gaat jou gemakkelijk af?
Zijn er zaken die je echt gemakkelijk afgaan? Of dingen die jij vanzelfsprekend vindt terwijl je anderen ermee ziet worstelen of doormodderen? Als er dingen zijn die jij heel gemakkelijk vindt, betekent niet automatisch dat dat voor anderen ook zo is. Wat gaat jou zonder moeite af? De kans is groot dat hierin diverse talenten verborgen liggen. Denk bijvoorbeeld aan aspecten als resultaten halen, presentaties geven, anderen motiveren, structuur aanbrengen, social talks en kritisch analyseren.
Talentenvraag 4: wat vind je het leukst om te doen?
Jouw talenten kunnen heel zichtbaar zijn op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet mee bezig bent. Wat vind je het leukst om te doen in je vrije tijd of op je werk? Waardoor word je gefascineerd? Waardoor word je tot iets aangetrokken om te doen? Wat zegt dit over je talenten?_
Talentenvraag 5: vraag maar raak
Je belangrijkste talenten zie je vaak over het hoofd. Je bent zó op zoek naar uitzonderlijke talenten om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dat je daarmee het enorme potentieel dat je al in je hebt, vergeet. Een soort ongebruikte bron van talent dus!
Vraag iedereen die je kent eens naar welke talenten zij bij jou zien. Vraag daar op door: wanneer zien ze dat? Wat doe je dan precies? Wat waarderen zij in dat talent? Haal de bergen aan talenten maar binnen! Naast de geweldige uitkomst, geeft dit ook nog eens een gigantische boost positieve energie. Help je vrienden wel wat op weg door ze te vragen alleen talenten te benoemen en geen ‘maar-zinnetjes’achter te plakken.
Talentenvraag 6: wat heb je niet opgeschreven maar wel gedacht?
Hoe vaak hebben we niet van die onbewuste gedachten als:“dat vind toch niemand interessant”,“dat ziet toch niemand als talent”of “wat zullen mensen wel niet denken als ..”Dit is een klein geniepig stemmetje dat iedereen in zich heeft, ook de ‘groten der aarde’. We maken onszelf hierdoor onbewust kleiner dan nodig, dus vraag jezelf eens af: “wat heb ik niet opschreven, maar wel gedacht?”Sta jezelf toe om bij deze brainstormsessie echt alles op te schrijven, prioriteren komt later wel.
Tijd om te rubriceren
Met de antwoorden op bovengenoemde vragen, weet je heel veel meer over jouw ‘talenten’. Nu je een heel overzicht hebt gemaakt van allerlei talenten die jij en anderen in jou herkennen, is het tijd om te rubriceren. Welke talenten zijn voor jou de belangrijkste, van welke krijg je een lach op je gezicht en hoe kun je die meer inzetten?_
Nog een laatste puntje….
Blijft het alleen bij lezen?
In mijn inleiding had ik het over de eerste stap die voor elk proces van talenten ontdekken hetzelfde is. Namelijk in actie komen. Mijn afrondende vraag is dan ook: kom je in actie of blijft het bij lezen? Flauw hè 😉
Oproep aan HR minnend Nederland: geef talent een kans!
Talent
Tegenwoordig neemt elke recruiter, P&O manager of personeelsmedewerker het woord ‘talent’ minimaal drie keer per dag in de mond.
Talentdenken
Goed nieuws
Inzicht
De term ‘talent’ helpt ons om op een laagdrempelige manier mensen inzicht te geven in de dingen die echt bij hen passen.
Uitgaan van talenten
Duurzame inzetbaarheid
Zullen we die kans oppakken met elkaar?
(note: dit is het hoofdartikel in het blad Werf &, waarvan Huub gasthoofdredacteur was in oktober 2011)