Droombaan

Gevaarlijke gewoontes die jouw loopbaan kunnen schaden

In mijn werk als intercedent en interim recruiter en nu als trainer van onder andere sollicitatietrainingen hoor ik regelmatig de vraag van mensen die op zoek zijn naar een andere baan: wat wil de selecteur aan de andere kant van de tafel zien en horen? Welke vragen gaan zij stellen en hoe moet ik daar op antwoorden? Let daarbij op deze gevaarlijke gewoontes:Lees meer

Het nieuwe werken – hoe je een bevlogen medewerker wordt met 4 ingredienten

Heb je het gevoel dat je je talenten niet goed kwijt kan in je werk? Dat het je niet precies duidelijk is wat je toegevoegde waarde is in de organisatie of maatschappij? Of dat een groot deel van wat je te bieden hebt, niet wordt benut? Kijk dan eens of een ‘nieuwe manier van werken’ je uitkomst kan bieden. Hoe dat werkt, dat lees je in dit artikel.

Uit recent onderzoek blijkt dat een op drie werknemers zich onderbenut voelt. Zij vinden dat ze meer kennis en kwaliteiten in huis hebben dan ze nu in hun werk gebruiken. Dat is toch zonde! ’Nieuwe werkers’ hebben de uitgelezen kans om meer van hun potentieel te benutten. 

Hoe werkt dat dan? Nou, dat kan met behulp van onderstaande vier ingrediënten van het nieuwe werken. Volg je dit recept en je zult zien dat je je in plaats van onderbenut een bevlogen mens gaat voelen

Het nieuwe werken ingrediënt 1 –  Sturen op output

Het nieuwe werken en sturen op output gaan hand in hand. Zorg dat je een duidelijk en concreet doel met je manager afspreekt, waar je zelfstandig mee aan de slag kunt. Leg hierbij een link naar de team- en organisatiedoelstellingen. Zo weet je precies wat jouw toegevoegde waarde is in het grotere plaatje.Een deel van je potentieel ligt in je persoonlijke drijfveren. Die bepalen, waar je warm voor loopt.

Wanneer je je drijfveren kunt inzetten ten behoeve van het afgesproken doel, dan levert dat een grote interne motivatie op. Je doet er daarom goed aan om inzicht te verwerven in wat jou precies drijft en dit vervolgens te vertalen richting de doelen die je afspreekt op je werk.

Vergeet niet om het doel SMART te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden). Zo weet je allebei precies waar je aan toe bent.

Het nieuwe werken ingrediënt 2 – Vrijheid en vertrouwen

Het nieuwe werken staat of valt met geven en nemen van vertrouwen en vrijheid. Staan je organisatie, je manager en je collega’s achter het nieuwe werken, dan krijg je als het goed is de vrijheid en het vertrouwen om zelf te bepalen op welke manier je je werk inricht en de afgesproken doelen behaalt.

En daarmee heb je de vrijheid om op een manier te werken, die bij jou past en zo meer van je potentieel te benutten.

Heb je het idee dat er in jouw team nog niet echt een vertrouwenscultuur heerst, kijk dan of je als team (voorzichtig) het gesprek hierover kan aangaan en zo de veiligheid kan vergroten. Je zal niet de enige zijn in je team die hiermee worstelt.

Het nieuwe werken ingrediënt 3  –  Persoonlijk ondernemerschap

Het krijgen van vrijheid en vertrouwen brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Niet alleen verantwoordelijkheid om de afgesproken doelen te behalen, maar ook verantwoordelijkheid om die vrijheid daadwerkelijk te benutten.

Wanneer ik managers en teams begeleid, blijkt dit voor veel mensen een spannende stap te zijn, zelfs als aan de ingrediënten van ‘output sturen’ en ‘vertrouwen’ is voldaan.
Persoonlijk ondernemerschap betekent dat je de regie neemt over je doelen en de manier waarop je die behaalt. Je neemt initiatief en ziet steeds nieuwe kansen. Het nieuwe werken bied een duidelijke kans om je werk zo vorm te geven, dat je je kwaliteiten erin kwijt kan en op een manier die bij jouw drijfveren past.

Dus pak die kans, kijk opnieuw naar je doelen en blijf de manier waarop je ze behaalt innoveren. Denk ‘out of the (9 to 5)’box’ en  kijk hoe je sterke kanten hierin kunt verweven. Vind je dat lastig? Spreek een brainstorm sessie af met een creatieve collega of vriend op een inspirerende locatie.

Het nieuwe werken ingrediënt 4 – Teamverbinding

Last, but nog least, zorg dat je dit alles in verbinding met je collega’s doet. Laat anderen weten waar je aan werkt. Zorg dat je je collega’s betrekt op stukken waar je zelf op vast loopt of waarin jullie complementair zijn.

Geef ook hen de kans meer van jouw potentieel te benutten. Laat zien aan welke doelen je werkt en welke kennis en talenten jij graag inzet op je werk. Je zult merken dat je vaker gevraagd wordt voor de dingen die bij jou passen en je energie geven.

De moraal van dit verhaal? Ga uit van een motiverend doel en neem jezelf als vertrekpunt.

Talenten ontdekken: zes vragen die je direct op weg helpen

Hoe zou het voor je zijn om in een paar zinnen te vertellen wat jouw talenten zijn? Misschien herken jij ook wel wat velen als uitdaging zien: ‘ik wil heel graag weten wat mijn talenten zijn en ook erover kunnen vertellen, maar hoe kom ik er achter?

Het is een proces dat ik zelf ook heb  doorlopen en eigenlijk stopt dat proces ook nooit. Daarom is het juist zo goed om er periodiek mee bezig te zijn. “Waar ben ik werkelijk goed in? Waar krijg ik energie van? Hoeveel procent van mijn talenten benut ik  in mijn werk? Past wat ik doe nog steeds bij mij?” Het zijn allemaal vragen die ik mezelf ook blijf stellen.

Talenten ontdekken: ga aan de slag!

[ff tussendoor: je kunt nu het boek ‘Lekker, werken!’ gratis bestellen]

Vaak zien we het belang van talenten ontdekken en benoemen wel, maar komen we niet (meer) in actie omdat we niet zo goed weten hoe je dat doet. Het leuke is, er is niet één manier die de beste is maar er is altijd wel dezelfde eerste stap: in actie komen!

Om je een beetje op weg te helpen heb ik zes vragen opgesteld die je aan jezelf kunt stellen. Zes vragen waar ik zelf enorm veel aan heb gehad en die jou ook kunnen helpen de eerste stap te zetten naar het ontdekken van jouw talenten.

Talentenvraag 1: waarover kun je niet ophouden?

Mensen zijn vaak goed in dingen die ze leuk vinden en vice versa. Zijn er onderwerpen waar je zó vol over bent dat je er een hele avond of misschien wel een hele dag over kunt praten? Of zijn er onderwerpen waarover jij zo graag praat dat anderen al snel vragen of je alsjeblieft een keer over wat anders wilt praten? Over wat voor onderwerp gaat het dan? Welke passie zit er in die onderwerpen verscholen en, nog belangrijker, welke talenten?_

Talentenvraag 2: waarvoor wordt jouw hulp gevraagd?

Zoals gezegd; misschien zie je je eigen talenten niet scherp, maar je vrienden zien ze, zeker weten, wél. Mensen om je heen weten meestal precies wat je talenten zijn. Word je wel eens om hulp gevraagd voor iets? Waarvoor is dat dan? Hebben ze je bijvoorbeeld gevraagd om hen te helpen onderhandelen over die nieuwe auto? Of hen te helpen met het repareren van iets in huis? Of je eens kritisch naar een plan wilt kijken? Of je een luisterend oor wilt zijn? Welke kwaliteit herkennen je vrienden bij jou waarvoor ze je hulp vragen? Mensen hebben je waarschijnlijk al indirect verteld over je talenten. Kijk met behulp van deze vraag eens door hun bril…..

Talentenvraag 3: wat gaat jou gemakkelijk af?

Zijn er zaken die je echt gemakkelijk afgaan? Of dingen die jij vanzelfsprekend vindt terwijl je anderen ermee ziet worstelen of doormodderen? Als er dingen zijn die jij heel gemakkelijk vindt, betekent niet automatisch dat dat voor anderen ook zo is. Wat gaat jou zonder moeite af? De kans is groot dat hierin diverse talenten verborgen liggen. Denk bijvoorbeeld aan aspecten als resultaten halen, presentaties geven, anderen motiveren, structuur aanbrengen, social talks en kritisch analyseren.

Talentenvraag 4: wat vind je het leukst om te doen?

Jouw talenten kunnen heel zichtbaar zijn op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet mee bezig bent. Wat vind je het leukst om te doen in je vrije tijd of op je werk? Waardoor word je gefascineerd? Waardoor word je tot iets aangetrokken om te doen? Wat zegt dit over je talenten?_

Talentenvraag 5: vraag maar raak

Je belangrijkste talenten zie je vaak over het hoofd. Je bent zó op zoek naar uitzonderlijke talenten om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dat je daarmee het enorme potentieel dat je al in je hebt, vergeet. Een soort ongebruikte bron van talent dus!

Vraag iedereen die je kent eens naar welke talenten zij bij jou zien. Vraag daar op door: wanneer zien ze dat? Wat doe je dan precies? Wat waarderen zij in dat talent? Haal de bergen aan talenten maar binnen! Naast de geweldige uitkomst, geeft dit ook nog eens een gigantische boost positieve energie. Help je vrienden wel wat op weg door ze te vragen alleen talenten te benoemen en geen ‘maar-zinnetjes’achter te plakken.

Talentenvraag 6: wat heb je niet opgeschreven maar wel gedacht?

Hoe vaak hebben we niet van die onbewuste gedachten als:“dat vind toch niemand interessant”,“dat ziet toch niemand als talent”of “wat zullen mensen wel niet denken als ..”Dit is een klein geniepig stemmetje dat iedereen in zich heeft, ook de ‘groten der aarde’. We maken onszelf hierdoor onbewust kleiner dan nodig, dus vraag jezelf eens af: “wat heb ik niet opschreven, maar wel gedacht?”Sta jezelf toe om bij deze brainstormsessie echt alles op te schrijven, prioriteren komt later wel.

Tijd om te rubriceren

Met de antwoorden op bovengenoemde vragen, weet je heel veel meer over jouw ‘talenten’. Nu je een heel overzicht hebt gemaakt van allerlei talenten die jij en anderen in jou herkennen, is het tijd om te rubriceren. Welke talenten zijn voor jou de belangrijkste, van welke krijg je een lach op je gezicht en hoe kun je die meer inzetten?_

Nog een laatste puntje….

Blijft het alleen bij lezen?

In mijn inleiding had ik het over de eerste stap die voor elk proces van talenten ontdekken hetzelfde is. Namelijk in actie komen. Mijn afrondende vraag is dan ook: kom je in actie of blijft het bij lezen? Flauw hè 😉

Oproep aan HR minnend Nederland: geef talent een kans!

Toen ik elf jaar geleden startte met mijn onderneming en een naam koos met het woord ‘Talent’ erin, zag de wereld er anders uit dan vandaag.
Bij ‘talent’ dacht je aan exotische dingen als muziek, dans of kunst. 
Niet zelden moesten we onze ‘klanten’ dan ook uitleggen dat je bij ons ‘talentenbureau’ geen auditie kon doen voor Idols-achtige programma’s, maar dat we mensen bemiddelden en training en coachen verzorgden.
Het was een verwarrende tijd voor de ‘talenten-specialisten’ die wij waren.

Talent

Tegenwoordig neemt elke recruiter, P&O manager of personeelsmedewerker het woord ‘talent’ minimaal drie keer per dag in de mond.

Ook lijnmanagers nemen zichzelf eigenlijk niet meer serieus als er niet af en toe gesproken wordt over de talenten van de medewerkers.
In 2011 lijkt ‘talent’ het meest gebruikte en misbruikte verzamelbegrip als het over mensen in hun werk gaat. 
Uitzendbureaus claimen de term (jij hebt talent, wij hebben werk) en talentmanagers of talentdevelopment programs zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld bij de meeste bedrijven. 
Postbus 51 heeft zelfs een grote campagne met de ‘talentenvertaler’, compleet met televisie-exposure en website.
In de eerste jaren waarin ‘talent’ als term in opmars was, was er verwarring rond de definitie, maar dit lijkt dit nu langzaam weg te ebben. 
Een talent ben je niet, een ‘talent’ heb je (meerdere zelfs). Het is niet een persoon die iets bijzonders kan. Een ‘talent’ is ook niet het veelbelovende aanstormende jonkie van de organisatie.
Nee, een talent is een positief onderscheidende eigenschap waarover iemand beschikt. 
Een talent is iets waar je goed in bent. Iets wat je makkelijk afgaat van nature en wat je in meer of mindere mate ontwikkeld hebt. Een talent is een eigenschap met onderscheidend vermogen: iets waar jij van nature goed in bent, maar waar een heleboel anderen minder goed in zijn.

Talentdenken

Een ‘talent’ is ook niet persé iets exotisch, het kan om gewone dingen gaan: een organisatietalent, het talent om goed te overtuigen, een talent om jezelf goed uit te drukken, een talent om te schrijven, tekenen, onderzoeken, autorijden, kaartlezen, ideeën bedenken, oplossingen als eerste zien, de boel aan de gang houden. 
Iedereen heeft talenten. Er is niemand die nergens goed in is.
Steeds algemener wordt dit ‘talentdenken’ geaccepteerd in mensminnend Nederland.
Hoewel de term ‘talent’ gemeengoed is geworden en door sommigen als een irrelevant containerbegrip terzijde wordt geschoven, ben ik een groot voorstander van de term en van het ‘talentdenken’ wat er bij hoort.
Ik geloof dat werk een van de belangrijkste zaken in ons leven is. Niet alleen omdat we er verreweg het meeste tijd aan besteden (meer dan aan je partner, aan je kinderen of aan je vrienden), maar vooral omdat werk ons de mogelijkheid geeft ons optimaal te ontwikkelen. Werk kan het perfecte podium zijn om het beste wat je in je hebt te laten zien en daarmee van toegevoegde waarde voor anderen te zijn. Ik ben een fervent voorstander van werk en de afgelopen jaar ben ik onafgebroken bezig geweest de kunst van het werken te verspreiden en een lans te breken voor werk. Werk is namelijk het mooiste wat er is, als je tenminste het juiste werk doet! 
Als je er tenminste in slaagt het werk te doen wat bij je past en waarin je datgene wat jij te bieden hebt, kunt inzetten.
En dat lijkt voor een heel groot deel van de arbeidsbevolking een lastige opgave. Het grootste deel van de werknemers zit op een plek waar ze liever niet zijn, doet werk waar ze liever vandaag dan morgen mee zouden stoppen en vakanties en weekenden worden uitbundig gevierd omdat men dan weer even verlost is van het werk! Wat een zonde. Wat een verspilling van energie, tijd en moeite. Wat een zinloze besteding van het grootste deel van je leven!

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig is om mensen te helpen bij het vinden van vervullend werk. Met een aantal simpele processen en ingrepen, zijn mensen te motiveren en te bewegen naar een werkplek waar ze wel energie van krijgen, bevlogen zijn en vervulling krijgen van wat ze doen. En waar ze de beste bijdrage leveren aan de wereld om hen heen.
Dat kan met het simpele drie stappenplan: inzicht, vertaling, actie.
Vervullend werk is werk waarin je datgene wat jij te bieden hebt kunt inzetten voor anderen, op een manier die waardering en beloning oogst.
Het is werk waarin je jouw ‘talenten’ kunt benutten. Waarin je datgene wat jou van nature makkelijk afgaat, de hele dag kunt doen en waarmee je een wezenlijke bijdrage kunt leveren.

Inzicht

De term ‘talent’ helpt ons om op een laagdrempelige manier mensen inzicht te geven in de dingen die echt bij hen passen. 

De snelste weg naar geluk en succes is als je je talenten kunt inzetten ten behoeve van anderen. Daarom is ‘Wat zijn jouw talenten?’ de eerste cruciale vraag.
En die vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Ga maar op zoek naar momenten waarop je helemaal in je element was. Kijk maar eens naar de momenten in werk waarin de tijd voorbij vloog.
Onderzoek maar eens wat de topmomenten in je leven tot nu waren. Eenvoudige manieren om inzicht te krijgen in je talenten.
Of vraag het aan de mensen om je heen. Zij weten over het algemeen vrij nauwkeurig wat jouw talenten zijn. Je vrienden, je ouders, je collega’s. Zij hebben een haarscherp beeld in waarin jij jezelf onderscheidt van anderen. Anderen kunnen je helpen om die talenten te zien die jou zelf niet meer opvallen, omdat ze je tenslotte je leven lang al makkelijk af gaan.
Het inzicht in talenten is de eerste stap om te vertalen naar werk. Alleen als je weet hoe het ideale werk eruit ziet (waarin je je talenten kwijt kan), kun je in actie komen om dat werk te bemachtigen. In actie komen zonder zelfinzicht is zinloos en weinig effectief. 
Net zoals het zelfinzicht zonder dat je erop in actie komt, ineffectief is.

Uitgaan van talenten

Ik verheug me in een veranderde wereld, waarin het uitgaan van talenten van mensen steeds breder geaccepteerd is.
Ik verheug me ook in organisaties, waarin steeds meer gezien wordt dat een optimale werksituatie ontstaat als een individuele werknemer zijn of haar talenten kan inzetten binnen de doelen van de organisatie.
Een groeiende gelijkwaardigheid op de arbeidsmarkt, waarin werknemers en werkgevers met elkaar onderzoeken hoe er optimaal kan worden gewerkt aan zowel de collectieve als de individuele doelen. 
En dat werkrelaties gedijen zolang beide partijen bereid zijn open te zoeken naar de optimale synergie tussen wat de organisatie wil en wat het individu te bieden heeft.
Ik verheug me erin dat dit steeds meer vervulde professionals oplevert, voor wie werk niet langer ‘noodzakelijk kwaad’ is, maar een vrij gekozen, leuke manier om je tijd te besteden en bij te dragen.
De wereld wordt er mooier van!
Maar denken en handelen vanuit ‘talenten’ kan uitdagend zijn. 
Wat als iemand eigenschappen en kwaliteiten in huis heeft die net niet lijken te passen bij wat de werkgever wil? 
Wat als iemand eigenlijk andere verlangens heeft dan die op dit moment in de organisatie handig zijn?
Dat zijn de momenten waarop ‘talentdenken’ op de proef wordt gesteld. Dan vergt het moed, vertrouwen en visie om open te gaan onderzoeken of er mogelijkheden zijn. Mogelijkheden waarbij de talenten van het individu recht wordt aangedaan. Het vraagt durf en karakter van recruiter, lijnmanager of leider om open te staan. Om echt op zoek te gaan naar win-win kansen. En niet toch voor de korte ‘niet-lullen-maar-poetsen-want-je-krijgt-er-toch-voor-betaald’ aanpak. 

Duurzame inzetbaarheid

Maar achter die uitdaging ligt de sleutel naar duurzame inzetbaarheid en samenwerking. Als professionals in het P&O vak hebben we een enorme kans. Ik geloof dat werk een plek is waar mensen het beste uit zichzelf kunnen halen, als ze in staat zijn om het juiste werk te doen. Als mensen echt kunnen groeien in dat wat hen van nature gegeven is, zullen ze in staat zijn om de beste bijdrage te leveren, de meest tevreden klanten te bedienen en de leukste versie van zichzelf te zijn. Wij, als mensminnend deel van de natie, hebben de kans om hier een bijdrage aan te leveren, door in recruitment, HR cycli en beoordelingsystemen het ‘talentdenken’ continu hoog in het vaandel te houden. Als we dat doen dragen we eraan bij dat meer mensen de weg naar geluk en succes bewandelen, via het volgen van hun talenten.

Zullen we die kans oppakken met elkaar?

(note: dit is het hoofdartikel in het blad Werf &, waarvan Huub gasthoofdredacteur was in oktober 2011)

Pagina 1 van 712345...Minst recente »