Geen categorie

In 12 intensieve weken jouw toekomst in zicht

“Werk doen dat je leuk vindt, en er nog goed voor betaald krijgen ook.” Dat is al jaren een gevleugelde uitspraak bij TalentFirst, in de verschillende programma’s. 

Uiteindelijk is dat ook wat je wilt in je werk, werk dat niet als “werk” voelt omdat het iets is dat je heel graag doet. Waarschijnlijk ben je er dan ook goed in, of word je er snel goed in. Omdat het bij je past, je er veel tijd in stopt terwijl het niet als veel tijd voelt, en je nieuwsgierig bent en het steeds beter wilt doen. Omdat je het gewoon leuk vindt. En omdat je dat zo uitstraalt dat anderen dat zien en dan ook geloven dat jij degene bent die het best dat werk kan doen. De verdiensten komen dan vanzelf. 

Veel van ons werk is erop gericht om je te helpen ontdekken wat dat bovenstaande werk voor jou zou kunnen zijn, want veel mensen weten dat eigenlijk niet goed. En dan ontstaan issues als “ik weet niet of ik mijn werk nog wel leuk vind”, of “ik wil minder stress van mijn werk”, of “ik zou graag meer betekenen, meer nut zien”. Soms zijn de issues meer pro-actief, “ik groei snel in verschillende functies, maar waar ga ik voor kiezen?”. In een bloeiende economie met goede werkgelegenheid is hier ook veel ruimte voor en zijn er kansen in de arbeidsmarkt.

Maar nu, met Covid-19 en de hierop volgende economische terugslag die we gaan ervaren, komt er een nieuw issue bij. Namelijk: “ik vind mijn werk nog heel leuk, en ik ben er ook goed in, maar het houdt op te bestaan…”. Dat is een realiteit die we op grote schaal al een aantal jaar niet meer kennen, eigenlijk niet meer sinds we de gevolgen van de ‘bankencrisis’ van 2008 hebben verwerkt. De verwachtingen zijn dat de economische gevolgen dit keer groter zullen zijn dan toen. Budgetten krimpen enorm, er zijn ontslagen en er zullen er nog veel meer volgen. Maar ook inhoudelijk zijn er grote veranderingen. Digitalisering en online maken bijvoorbeeld een enorme sprong.

Dat maakt de vraag “waar hebben anderen behoefte aan en waar word ik voor betaald” scherper. Hoe zit het met jouw inzetbaarheid? Zijn jouw kennis/kunde/vaardigheden voldoende om door anderen betaald te worden? Voor veel mensen verandert het zwaartepunt in de uitspraak van Huub van “leuk” naar “betaald krijgen”. Ben ik zometeen nog “employable” en in staat om de kost te verdienen?

Vreemd genoeg komen de vragen die je voor jezelf moet beantwoorden voor beide onderdelen van die uitspraak voor een groot deel overeen. Alleen is het nu nog veel belangrijker om een realistisch inzicht in je marktwaarde te krijgen: waarvoor word je gewaardeerd en wat kun je vermarkten?

Het programma “Toekomst In Zicht” speelt hierop in. In een intensief programma van drie maanden ga je met een groep van 8 mensen aan het werk. In deze tijd werk je zelf, zijn er workshops, intervisie en coaching. Je gaat erop uit, want de antwoorden die je zoekt vind je niet alleen in jezelf of aan de keukentafel maar ook in de markt. En je helpt elkaar op weg en daagt elkaar uit.

Lijkt dit programma je wat, kijk dan hier naar de brochure en schrijf je in. We beginnen in september en zijn net voor het einde van het jaar klaar. Bijeenkomsten zijn altijd op dezelfde dag in de week, je kunt kiezen voor woensdagen, vrijdagen of zaterdagen.

 

NL Leert Door – gratis zelfonderzoek op kosten van de regering!

NL Leert Door regeling

De NL Leert Door regeling van de regering is een uitstekende manier om veel meer mensen met zelfonderzoek en arbeidsmarkt oriëntatie aan de slag te laten gaan. Heel goed dat er zo’n regeling is, in tijden dat veel mensen onzeker zijn over hun toekomst en kansen in werk. Zelfonderzoek is daarbij een eerste stap. Want in plaats van je blind te staren op het inkrimpen van banen en mogelijkheden extern, begin je gewoon bij jezelf. Daarin zetten wij de vraag ‘Wat heb ik te bieden?’ centraal. Die vraag helpt je om echt bij jezelf te beginnen en eerlijk te kijken hoe je wel en niet van waarde kunt zijn voor anderen en sneller tot succes kunt komen.

muis in doolhof

Sneller je doel bereiken door meer zelfkennis!

NL Leert Door stimuleer zelfonderzoek

Met de NL Leert door regeling stimuleert de regering mensen. Mensen die anders misschien niet met deze vraag aan de slag zouden gaan. Een super initiatief.

Zelfonderzoek is echt de basis voor zelfkennis. En zelfkennis is het fundament van zelfvertrouwen., wat je helpt om de juiste plek voor jou te vinden.

NL Leert Door maakt jouw werk leuk!

Door de NL Leert Door subsidie zullen meer mensen ontdekken dat zelfonderzoek niet alleen nuttig, maar ook nog eens gewoon heel leuk is. Want laten we eerlijk zijn: wat is er nou interessanter dan jijzelf? Beter snappen hoe jij in elkaar zit, wat je valkuilen zijn, waar je energie van krijgt, wat je talenten en drijfveren zijn, dat is superboeien en heel handig voor jouw geluk en succes. Niet alleen in je werk, maar in je hele leven. Maak dus gebruik van die NL Leert Door subsidie en leer jezelf beter kennen, op kosten van onze regering!

Personeelsproblemen in de zorg zijn eigenlijk helemaal niet zo groot

Ad van Beek maakte vanuit een persoonlijke passie de overstap vanuit de ingenieurswereld naar de zorg.
Als HR directeur van het IJsselland ziekenhuis sleepte hij de Vakjury prijs van de HR Top 100 in de wacht.

Hij trof een totaal andere cultuur aan in de zorg en in HR een soort ‘Jurassic Park’.

“De cultuur in de zorg is ‘Ik ren, dus ik ben’ 
Korte termijn brandjes blussen, dat werkt hier goed.
De Corona crisis past daar goed bij, heel snel, korte termijn, actiegericht.
Lange termijn is lastiger.
Alsof hier mensen heel hard rennen, met hun fiets aan de hand. Je wil zeggen ‘stap gewoon op de fiets’ maar daarvoor is men te druk. En dat zie je op alle niveaus.”

Wat viel je nog meer op, in vergelijking met je oude commerciële werkkring?

De zorg is heel erg gereguleerd, want fouten maken is uit den boze. Wat betekent dat de professional niet in z’n kracht wordt gezet, maar 30 tot 40% van de tijd bezig is met administratie, regels en richtlijnen.

En het verkeerde beeld heerst dat korte contracten de heilige graal zijn. Terwijl 30% van de mensen vertrekt uit de zorg door het gebrek aan zekerheid. Met veel meer vaste contracten bieden we zekerheid om te werken aan de volwassen, wederkerige arbeidsrelatie. De voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen.” 

Wat is dan je conclusie, als je die dingen bij elkaar optelt?

“Hoe serieus nemen we onze mensen in de zorg eigenlijk?
Hoe goed luisteren we naar ze?
En durven we wel te handelen vanuit vertrouwen in plaats van vanuit controle?”

“Het is stuitend dat mensen in de zorg – maar ook in onderwijs en publieke taken – voor hun werk kiezen vanuit passie, maar ze worden onevenredig slecht behandeld in hun professie.”

Met een sterk HR team en het focus op automatisering en digitalisering, richt Ad zich vooral op het management

“Zij zijn de schakel die moeten zorgen voor die  volwassen arbeidsrelatie, leiderschap is cruciaal. Maar het is wederkerig: de professional moet vanuit specialisatie en inhoud uitvoerend werk kunnen doen en de leidinggevende doet vanuit zijn of haar professie het werk.
HR faciliteert dat proces via de leidinggevende en organiseert ook onderdruk vanuit de professional.”

Elke arbeidsrelatie is een liefdesrelatie

“Een arbeidsrelatie is gewoon een liefdesrelatie en veel mensen zitten op hun werk in een soort slecht huwelijk, waarin ze blijven zitten. Dat doorbreken en zorgen dat de professional ruimte ervaart om zijn professie goed in te vullen en daarin gezien en gehoord wordt, dat zie ik als mijn belangrijkste taak.”

“Personeelsproblemen in de zorg zijn eigenlijk helemaal niet zo groot, we moeten alleen wat beter voor onze mensen zorgen en aan de juiste knoppen draaien.”

Deze interviews vinden plaats in het kader van het nieuwe boek ‘Lekker, werken!’ wat in de zomer uitkomt.
Klik hier voor een gratis exemplaar.

Bekijk dit en vele andere interviews hier of luister ‘m via je favoriete podcast kanaal of via de Fluitend naar je werk Podcast.