TalentFirst gebruikt cookies

werkvorm

Wat te doen bij schijnloyaliteit

Wat te doen bij schijnloyaliteit

In een onderzoek van Right Management geeft 74% van de werknemers aan ‘latent werkzoekend’ te zijn. Dus: of heel actief aan het solliciteren, of passief advertenties in de gaten houden, of open staan voor nieuwe kansen en daar ogen en oren voor open houden. Een uitdaging voor werkgevers….

De crisis lijkt over te zijn gewaaid en de massale terugtocht van  babyboomers die met pensioen gaan, leidt tot steeds meer tot krapte op de arbeidsmarkt. De schijnloyaliteit van veel werknemers, die zich in de afgelopen twee jaar rustig hebben gehouden – uit crisis-angst elders geen baan te kunnen vinden – vertaalt zich nu in een rusteloos om zich heen kijken, door driekwart van werkend Nederland!

Wat een drama voor werkgevers!
Als driekwart van je mensen eigenlijk het liefste elders zou zijn, hoe effectief en productief kun je dan met elkaar iets moois bouwen of onderhouden? Hoe blijf je dan zelf als baas of leidinggevende nog gemotiveerd?

Het antwoord is eigenlijk eenvoudig.

Steeds meer werkgevers zien in dat de relatie met je werknemers niet ‘for granted’ kan worden genomen. En door bovenstaande cijfers zullen nog veel meer werkgevers zich dat gaan realiseren.

‘Amuse me, or loose me’
bleek een van de belangrijkste eisen van de nieuwe generatie werknemers, volgens een onderzoek van Studentalent uit 2010. Ik denk dat dit het belangrijkste kenmerk is van ‘het nieuwe werken’. Werknemers nemen met minder geen genoegen meer, ze willen zichzelf in kunnen zetten als totaal mens, compleet met talenten, drijfveren, waarden, dromen en ambities. Werkgevers zullen de relatie met hun werknemers steeds serieuzer moeten nemen en echt moeten kijken wat individuele werknemers boeit.

Gedurende de (beperkte) tijd dat werkgever en werknemer met elkaar optrekken, zullen beide partijen op gelijkwaardige manier moeten bekijken hoe beider doelstellingen, ambities, kwaliteiten en dromen elkaar kunnen versterken. Alleen dan is een organisatie in staat om werknemers te behouden die in de overige 25% vallen: zij die er graag voor kiezen voorlopig te blijven en samen synergetisch te werken.

Begin gewoon je eigen baan!

Begin gewoon je eigen baan!


In mijn BNR item van vandaag spraken we over de mogelijkheid om je eigen baan te verzinnen en te gaan doen. Ik gaf mezelf als voorbeeld, omdat ‘DroomBaanGoeroe®’ niet echt een bestaande baan was…
Ook sprak ik over David de Poel, die als ‘Schrijver aan bed’ een ludieke inkomstenbron heeft gevonden, om daarnaast zich als schrijver verder te ontwikkelen.
Zonder gekheid, ik denk dat creativiteit en ondernemend denken je kunnen helpen om levenslange baanzekerheid te hebben, op basis van je eigen unieke capaciteiten en passies.
Luister hier naar dit item