Sinterklaas; dé talentenmanager
Sinterklaas; dé talentenmanager
22 november 2013 
1 min. leestijd

Sinterklaas; dé talentenmanager

Deze blog gaat nou eens níet over het werving- & selectiebeleid voor de pieten van Sinterklaas, daar is in de afgelopen weken al meer dan genoeg over gezegd en geschreven. Nee, hier ga ik het hebben over de unieke en ludieke wijze waarop Sinterklaas omgaat met de talenten in zijn team. Je zou de Sinterklaas een echte talentenmanager kunnen noemen. De Sint heeft ontzettend veel pieten voor zich werken, allemaal vervullen ze hun eigen functie binnen zijn team en wel vanuit hun eigen talent.

Talentenmanager Sinterklaas zet in op talent, talent gekoppeld aan functie

Wegwijspiet is goed in de weg wijzen, luisterpiet luistert uitstekend naar de wensen van de kinderen. Inpakpieten, klauterpieten, dichtpieten. Deze pieten hebben allemaal hun eigen kracht en krijgen van Sint de kans om die ten volle te benutten en zich te ontplooien. Sinterklaas onderkent dus de unieke talenten van elke Piet en koppelt deze talenten aan bepaalde functies. Een slimme manier van managen waarbij elke medewerker zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

Talenten managen gebeurt nog te weinig

Ik zie dat dit in organisaties jammer genoeg vaak niet gebeurt. Om allerlei redenen, zoals ‘staat goed op je cv’, ‘de functie moet nou eenmaal bezet’ of ‘je leert veel nieuwe dingen’ zitten mensen vaak op een plek die niet passend is.  Vaak voelen we dat ook, alle energie die we eerst nog kregen van het nieuwe dingen leren, gaat nu op aan frustraties over het werk. Vaak kunnen we een deel van onze talenten nog wel inzetten, maar toch kost het steeds meer energie om je op te laden voor het werk.

Geen paniek!

Talentenmanagement gaat om mensen de juiste plek te bieden. Een plek waar ze hun eigen talenten ten volste in kunnen zetten en waar ze ook uitgedaagd worden. Een plek waar mensen vanuit eigen kracht kunnen werken en niet een kopie van de leidinggevende hoeven te zijn.

Het werkt om mensen zodanig in te zetten dat ze hun talenten volop kunnen gebruiken; ze gaan dan veel harder groeien. Zet ze in op hun talent en je krijgt veel meer energie in je bedrijf, zet ze in op hun talent en je resultaat zal veel beter zijn. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat een ieder weet welke talenten hij heeft  en waarvan hij energie van krijgt.

Zeurpiet

En de zeurpiet dan? Wat is zijn talent? Ieder bedrijf kent er wel een paar; werknemers die goed zijn in het opmerken wat er niet klopt. Zeurpieten zijn van groot belang en kunnen een geniale bijdrage leveren: ze zijn kritisch, analyseren goed en kunnen mensen scherp houden.  Zorg dat je wel voldoende andere pieten hebt naast de zeurpiet.

Kortom; laat mensen optimaal tot hun recht komen. Zo haal je het beste in ze naar boven en daarmee het beste in je organisatie!

Over de schrijver
Huub is oprichter van TalentFirst, spreker en best selling auteur van 10 boeken. Vindt zijn werk zelf zo leuk dat hij dat anderen ook van harte gunt en daar heeft ie dus zijn werk van gemaakt... Is er in 20 jaar elk jaar weer in geslaagd om zichzelf opnieuw uit te vinden en zijn droombaan opnieuw vorm te geven
Reactie plaatsen