solliciteren

Jobhoppen als Aboutaleb?

In mijn BNR item van vandaag hadden we het over Jobhoppen. Hoe geaccepteerd is dat? Welke risico’s loop je ermee?
Ik ben fel voorstander van Jobhoppen als je in de verkeerde baan zit. Zoals Sally Hogshead zegt in haar boek Radical Careering: “Being in the wrong job isn’t your fault, staying in it is!”

Veranderende tijdgeest

Werkgevers moeten nog wat wennen aan de veranderde tijdgeest, waarin werknemers niet meer standaard trouw zijn aan hun werkgever, maar alleen blijven als het werk, het perspectief en de sfeer echt de moeite waard zijn.

BNR Carrieretip 5: Zet elke dag een stap

Om ergens te komen, moet je toch echt stappen zetten. Veel mensen weten wat willen, maar ze doen vervolgens niets. Mensen worden niet alleen oud zonder hun dromen te realiseren, maar vaak zelfs zonder een eerste stap te zetten! Mijn tip is: als je weet wat je wilt, zet dan elke dag een heel klein stapje in de richting van je doel.

Als je weet dat je ondernemer wilt worden, lees boeken van ondernemers, spreek ze aan, zoek ze op op internet. Praat met mensen over ondernemen, volg een cursus, schrijf er
een weblog over of ga naar de kamer van koophandel. Wil je een stap hogerop? Spreek met collegaʼs die al hoger zitten, vertel je ambities, onderzoek wat je ervoor nodig hebt, volg een opleiding, pak uitdagende projecten op.

Actie

Natuurlijk is het belangrijk om te bedenken wat je wilt, te dromen, te visualiseren, etc. Maar als je vervolgens niet in actie komt, is de kans op realisatie behoorlijk klein. Zet dus elke dag een stap, hoe klein die ook is.

BNR Carrieretip 4: Doe wat je gratis zou doen!

Wil je er achter komen hoe jouw echte droombaan eruit ziet? Bedenk dan eens welk werk je zelfs gratis zou willen doen? Welke dingen vind je zo leuk, dat je er met plezier tijd en energie in zou steken zonder dat je er geld voor krijgt?

Doe wat je gratis zou doen

Denk eens aan de dingen die je nu al in je vrije tijd doet, of zou willen doen. Het is goed mogelijk dat er mensen zijn die met die dingen hun brood verdienen. Dus waarom jij niet? Volgens mij heb je je droombaan als je datgene doet wat je zelfs gratis zou willen doen, maar waar je toch goed voor betaald krijgt.

Ik ken mensen die hun brood verdienen met kopjes koffie drinken met anderen. Of door de hond van anderen uit te laten. De hele dag in de tuin te werken. Of door slap te ouwehoeren op de radio.

Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is de snelste route naar je droombaan: onderzoek wat je gratis zou willen doen, en ga vervolgens uitzoeken wie daarvoor zou willen betalen!

BNR Carrieretip 3: Pas op voor vakantiekriebels!

Ik kom regelmatig mensen tegen die zo van hun werk balen, dat ze op de eerste dag na hun vakantie weer gauw een nieuwe vakantie boeken. Dan hebben ze iets om naar uit te kijken. Iets om hun werk mee te overleven. Volgens mij is de mate waarin je uitkijkt naar je vakantie, een goede graadmeter om te bepalen of je nog op de goede plek zit.

Hoeveel dagen tot mijn vakantie?

Als je elke dag berekent hoeveel dagen je nog moet, moet je jezelf twee dingen afvragen:
1. Hoe vind ik een andere baan?
2. En hoe zo snel mogelijk?

Natuurlijk is er niets mis mee om uit te kijken en te genieten van je vakantie, maar ik vind het heerlijk om ook naar mijn werk uit te kijken en ervan te genieten. En ik weet dat het voor iedereen mogelijk is om werk te hebben waar je zo van geniet dat het kan wedijveren met je vrije tijd. Zodat je volmondig, tijdens je vakantie, zegt: ik ben echt weer aan mijn werk toe!

Pagina 1 van 212