365 vakantiedagen

Tim Ferriss on dreamjobs and the 4 hour work week

Spending almost 25% of a whole work week with Tim Ferriss (45 minutes in his case, since he’s the author of the highly inspirational book ‘Four Hour Work week), was a complete privilege!

Maximize time and energy

I was happy to find out that we’re on the same site when it comes to the concept of work. Although sometimes misunderstood on this, Tim is not aiming for people to quit working or be inactive. He’s very passionate to help people maximizing the time and energy they spend on the things they love. And that can be work as well!

Tim hates to see that so many talented and valuable people waste their time on things they dislike, but which they think they need to do in order to secure finances. His contribution – with the book and blog – is to teach many short cuts and tricks to prevent work for work’s sake and free time to do what you love.

Dreamlining

In the interview, Tim gives an interesting insights in how he organizes his own life. Listen to his dreamlining charts for the next months and more distant future. He shares some topics from his new book. It is an exciting hacker’s guide to the human body (Becoming Super Human) that will be published autumn 2010.
He also shares his thoughts on the projects on education, both in the U.S. and abroad, in which he is involved, in association with www.roomtoread.org and www.donorschoose.org

Listen yourself to the full audio file of the interview here

Thanks to Tim, and to Boris and Patrick of The Next Web to give me this opportunity!
(I enjoyed being accompanied by Hans, the man behind the most succesful seminars in Holland)

Ongekende mogelijkheden

Vandaag zou ik (net als gisteren) een lezing geven op de beurs Diversity Works. Gisteren een volle zaal met 150 mannen en (voornamelijk) vrouwen. Eén probleem: woensdag is mijn papa dag en ik had niets geregeld voor mijn lieve kids. De oplossing: ik nam ze mee.

Leuk experiment

Erg leuk experiment: ik dacht laat ik eens out of the box denken en een groot aantal moeders – waarvan veel worstelen met de werk/prive balans – stretchen op wat er allemaal mogelijk is. Een beetje verbouwereed publiek van weer 150 vrouwen en (een paar) mannen, keken naar mij als spreker terwijl mijn zoon van 7 en mijn dochter van 3 aan een tafel zaten te spelen of op het whiteboard een tekening maakten.

Het was een hilarisch avontuur. Zo anders dan hoe een lezing er normaal aan toe gaat. Ik zelf genoot vooral van de momenten waarop ik werd onderbroken door mijn dochter, en waarop ik dan heerlijk primair kon reageren, midden in een zin (‘wat is er schatje?’). Echt heel leuk en verfrissend. Laten we het niet allemaal al te serieus nemen…

Extra uitdaging

Er ontstond echter één extra uitdaging. Mijn dochter Nikki ontpopte zich als een waar podiumbeest. Toen zij mij 10 minuten had geobserveerd met de microfoon en een volle zaal die muisstil luisterde naar mijn verhaal, dacht ze nog maar 1 ding: DAT WIL IK OOK!! Daar werd van mij de nodige tact en strategie gevraagd!
Gelukkig had ik heel wat oefeningen in mijn verhaal paraat, waarmee ik het publieks steeds weer een paar minuten aan het denken zette. Dat gaf me de gelegenheid ook wat aandacht aan de kids te geven, die een vrij korte spanningsboog hebben. Gelukkig was zoon Piet er ook. Hij hield het iets langer vol dan zijn zusje en kon haar regelmatig behoeden mijn microfoon uit handen te trekken.

De vloer op

Aan het eind van het verhaal kwam ik er echt niet meer onderuit. Nikki wilde de vloer. Toen ik mijn verhaal had afgerond, na een uur, kondigde ik voor het eerst (en vast niet voor het laatst) van mijn leven mijn dochter aan ‘on stage’. Ze zong met de microfoon een prachtig lied voor een aandachtig luisterend publiek. Bovendien werd ze beloond met een oorverdovend applaus! Ik zie uit naar de volgende lezing op woensdagmiddag!

Zoveel levenskunstenaars via LinkedIn

Vandaag weer mooi de kracht van LinkedIn ontdekt. Met een mail aan al mijn 400+ LinkedIn contacten (aan de ge-exporteerde e-mailadressen) deed ik bijgaande oproep voor mijn boek ‘Werken als Levenskunst’.

De kracht van je sociale netwerk

Hoewel het zondag is, heb ik een paar uur na het verzenden van de mail al meer dan 20 heel interessante reacties gekregen. Een supervoorbeeld van de kracht van je sociale netwerk! (waarover mijn boek Personal Brand.nl gaat, wat in de laatste fase is…)

BNR Carrieretip 5: Zet elke dag een stap

Om ergens te komen, moet je toch echt stappen zetten. Veel mensen weten wat willen, maar ze doen vervolgens niets. Mensen worden niet alleen oud zonder hun dromen te realiseren, maar vaak zelfs zonder een eerste stap te zetten! Mijn tip is: als je weet wat je wilt, zet dan elke dag een heel klein stapje in de richting van je doel.

Als je weet dat je ondernemer wilt worden, lees boeken van ondernemers, spreek ze aan, zoek ze op op internet. Praat met mensen over ondernemen, volg een cursus, schrijf er
een weblog over of ga naar de kamer van koophandel. Wil je een stap hogerop? Spreek met collegaʼs die al hoger zitten, vertel je ambities, onderzoek wat je ervoor nodig hebt, volg een opleiding, pak uitdagende projecten op.

Actie

Natuurlijk is het belangrijk om te bedenken wat je wilt, te dromen, te visualiseren, etc. Maar als je vervolgens niet in actie komt, is de kans op realisatie behoorlijk klein. Zet dus elke dag een stap, hoe klein die ook is.

BNR Carrieretip 2: Stop met werken!

Ik ben een fel tegenstander van werken. Zonde van je tijd. Zeker “Werken” volgens de definitie die de meeste mensen hanteren. Namelijk: ‘Iets doen wat moeite kost, en dat is de reden dat je ervoor betaald krijgt.’

Ik vind dat je op zoek moet gaan naar datgene wat geen moeite kost, en waar je toch voor betaald krijgt. En da’s voor iedereen iets anders. Voor de ene persoon kost het totaal geen moeite om anderen te verzorgen. Iemand anders kan moeiteloos voor grote groepen spreken. Een derde vindt het heerlijk om heel precies dingen uit te zoeken.

Stop met werken

Als je datgene doet wat je totaal geen moeite kost, dan voelt dat niet meer als werken. En tegelijkertijd zijn dat de dingen waar mee je het meeste waarde voor anderen hebt. Dus, stop vandaag nog met werken. En ga op zoek naar die dingen die voor jou niet als werken voelen. En laat je daar grif voor betalen!

BNR Carrieretip 1: Vergeet de vraag ‘Wat wil ik?’

Wat wil ik?

Veel mensen stellen zichzelf regelmatig de vraag tijdens hun carrière: ‘wat wil ik?’ Vaak met wanhopig opgestoken handen… Vooral omdat het antwoord op die vraag niet altijd zo makkelijk komt. Dat schiet dus niet op, dus vergeet die vraag.

Wat heb ik te bieden?

Er is een veel slimmere vraag om jezelf te stellen: de vraag ‘Wat heb ik te bieden?’ Die vraag is namelijk een stuk makkelijker te onderzoeken en te beantwoorden. Met behulp van simpele oefeningen of testjes kun je erachter komen wat jouw unieke aanbod aan anderen is. Vraag maar eens aan je vrienden wat ze bijzonder aan jou vinden en je ontdekt je unieke talenten. Bedenk maar eens waar jij complimenten over krijgt. Waar ben je beter in dan anderen. Welke artikelen in kranten en bladen hebben je interesse?

En als je weet wat je te bieden hebt, volgt het antwoord op de vraag ‘Wat wil ik?’ vanzelf. Namelijk, datgene kwijt kunnen wat je te bieden hebt!